Mesajı Okuyun
Old 12-02-2011, 22:55   #4
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan alev
Sayın Meslektaşlar,
Bir şahıs hakkında tazminat davası açtık ve tazminat davasını kazandık, mahkeme gerekçeli kararı yazana kadar davalı taşınmazını birini 3. şahsa devretmiş ki muvazaalıdır. Daha sonra bu mahkeme kararını icraya koyduk, ama borçlu bu parayı almamamız için elinden gelen tüm tezgahı hazırlamış.
Borçlu 3. bir şahısla arasında bir senet imzalamış, 3. şahsa usulen borçlanmış ve 3. şahıs bu senet uyarınca icra takibi yapmış,bizim borçlunun evindeki malları haczetmiş ve satmış (ama borçlu halen o mallar ile aynı evde yaşantısını güzelce sürdürüyor), bizimde haciz koyduğumuz bir taşınmazının üzerine ipotek tesis etmiş.Bizim alacağı alma şahsımız hiç kalmamış durumda, yargılama devam ederken tüm bunları yapıyor, bizim icra dosyamıza 3. kişi benim bu şahıstan şu kadar alacağım var diye de yazı bile göndermiş.
Şimdi sorumlarım şu;
1-Bu şahıslar hakkında dolandırcılıktan dava açabilir miyim, sonuç nasıl olur? (hem 3. şahıs hem de taşınmazı muvazaalı olarak sattığı kişilere)
2-Başkaca yapmam gereken birşey olabilir mi, alacağımı nasıl tahsil edebilirim?
3-Bir taşınmazını muvazaalı olarak satıyor, o taşınmaz hakkında tasarrufun iptali davası açmak istiyorum, ancak (ipoteklerle dolu benim alacağımı hiç alma şahsımın olmadığı) diğer taşınmazında haczim olması sebebiyle, tasarrufun iptali koşulları oluşmamış mı olur
Yardımlarınız için çok teşekkürler
Kolay gelsin

Ceza hukuku açısından dolandırıcılık şikayetinden sonuç alınamayacağı kanısındayım. Çünkü, bahsettiğiniz işlemleri yapan borçlunun alacaklı ile dolandırmaya yönelik bir iradi münasebeti yoktur. Yapılan tasarrufların iptali davası açılmalıdır; muvazaalı takipler varsa bunların iptali (BK.m.18) dava edilmelidir; alacaklısı aleyhine marvarlığını eksiltmekten icra ceza şikayeti yapılmalıdır diye düşünüyorum. Saygılar.