Mesajı Okuyun
Old 08-02-2011, 17:37   #12
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan Kiyasen

T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi

Esas: 2006/17311
Karar: 2007/12814
Karar Tarihi: 28.09.2007

TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - VERİLECEK HÜKMÜN KOCA VE DAVA DIŞI ŞAHSIN HUKUKUNA ETKİLİ OLACAĞI - HUSUMETİN SATICIYA YÖNELTİLECEĞİ - DAVA DIŞI ŞAHSA DAVANIN İHBAR EDİLDİKTEN SONRA İŞİN ESASINA GİRİLMESİ GEREĞİ

ÖZET: Dava sonunda verilecek hüküm, kocanın ve dava dışı Medine'nin huku*kuna etkili olacaktır. Bu durumda davada husumetin, satışı gerçekleştiren davacının eşi Niyazi'ye yöneltilmesi, Medine'ye de davanın ihbar edilmesi, gösterdikleri takdirde delillerinin toplanması ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek ulaşılacak sonuç uyarınca karar verilmesi gerekir.


(4721 S. K m. 194) (1086 S. K m. 49)

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mah*kemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp dü*şünüldü.

Davacı eş, aile konutu olduğunu ileri sürdüğü taşınmazın, eşi Niyazi tarafından dava dışı Medine'ye, Medine'nin de davalı Tuncer'e satış yoluyla devredildiğini, Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi gereğince satış için rızasının alınmadığını, yapılan satışın geçersiz ve davalı Tuncer'in de kötü niyetli olduğunu ileri sürerek, dava konusu taşınmazın davalı Tuncer üzerinde bulunan tapu kaydının iptali ile tekrar (eski maliki) eşi Niyazi adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir.

Dava sonunda verilecek hüküm, kocanın ve dava dışı Medine'nin huku*kuna etkili olacaktır. Bu durumda davada husumetin, satışı gerçekleştiren davacının eşi Niyazi'ye yöneltilmesi, Medine'ye de davanın ihbar edilmesi (HUMK 49-52), gösterdikleri takdirde delillerinin toplanması ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek ulaşılacak sonuç uyarınca karar verilmesi gerekirken, eksik hasım ve eksik inceleme ile hüküm tesisi doğru görülmemiştir.

Hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden iti*baren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 28.09.2007 tari*hinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları