Mesajı Okuyun
Old 05-02-2011, 14:00   #3
ilkzerya

 
Varsayılan

Merhaba sayın meslektaşım,

Anladığım kadarıyla müvekkiliniz ile şu anda babası olarak görülen kişi arasında soybağı tanıma yolu ile kurulmuştur. bu durumda önce tanımanın iptali davası açabilirsiniz. ayrıca gerçek babanın mirasçılaına karşıda M.K madde 300'e göre babalık davası açılabilinir. M.K madde 303 'e gör "Çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihteişlemeye başlar."

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/242
K. 2005/2196
T. 16.2.2005
• TANIMANIN İPTALİ DAVASI ( Sonuçlanmadan Babalık Davasının Dinlenemeyeceği - Çocuk İle Başka Bir Erkek Arasında Soybağı İlişkisi Bulunması/Bir Yıllık Hak Düşürücü Sürenin Bu İlişkinin Ortadan Kalktığı Tarihte İşlemeye Başlayacağı )
• BABALIK DAVASI ( Tanımanın İptali Davası Sonuçlanmadan Dinlenemeyeceği - Çocuk İle Başka Bir Erkek Arasında Soybağı İlişkisi Bulunması/Bir Yıllık Hak Düşürücü Sürenin Bu İlişkinin Ortadan Kalktığı Tarihte İşlemeye Başlayacağı )
• HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE ( Babalık Davası/Çocuk İle Başka Bir Erkek Arasında Soybağı İlişkisi Bulunması - Tanımanın İptali Davası Sonuçlanmadan Dinlenemeyeceği/Bu İlişkinin Ortadan Kalktığı Tarihte İşlemeye Başlayacağı )
4721/m.295, 300, 303
ÖZET : Tanımanın iptali davası sonuçlanmadan babalık davası dinlenemez. Babalık davası için çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar. ( TMK. md. 303/3 )

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Davacı A. B., davalılar A. F. U. ile G. E.'nin evlilik dışı ilişkisinden dünyaya geldiğini babasız kalmaması için annesi G. tarafından davalılardan M. A. B.'nin hanesine kaydedildiğini belirterek A. F. U.'nun babası olduğunun tesbitini, soy isminin buna dayalı olarak düzeltilmesine karar verilmesini istemiştir.

Davacı A. B. 2.9.1948 doğumlu olup Beyoğlu 5. noterliğinin 12.10.1948 gün 18553 sayılı tanıma senedine dayanılarak 25.10.1948 tarihinde M. A. B.'nin üzerine tescil edilmiştir. ( TMK. md. 295 ) Türk Medeni Kanununun 298. maddesi ana, çocuk ve çocuğun ölümü halinde altsoyu, Cumhuriyet Savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebileceklerini, 299. maddesi de davacının bu davada tanıyanın baba olmadığını ispatla yükümlü olduğunu, çocuğun dava hakkının ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşeceğini ( TMK. md. 300/3 ), ancak bu sürenin geçtiği halde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içerisinde dava açılabileceğini belirtmiştir. ( TMK. md. 300/son ) Bu sebeple tanımanın iptali davası sonuçlanmadan babalık davası dinlenemez. Babalık davası için çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar. ( TMK. md. 303/3 )

Mahkemece bu dava öncelikle tanımanın iptali şeklinde değerlendirilip bu konudaki taraf delillerinin toplanıp değerlendirilerek hasıl olacak sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hükmün kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamına göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16.02.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.