Mesajı Okuyun
Old 29-01-2011, 21:06   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Herkese Merhabalar,
Sorum acil olduğu için, diğer başlıkları çok da inceleyemeden açmış olduğum bir başlıktır.
Müvekkil limited şirketini herşeyiyle, hiçbir borcu ve alacağı olmadan devrediyor. Aradan 1 yıldan fazla bir süre geçiyor. Şirketi devralan ölüyor. Vergi borçlarından dolayı, ölen (yani devir alan) şirket sahibine takip yapılıyor. Daha sonra oradan sorumlu kimse bulunamayınca devir eden müvekkile icra takibi yapılıyor. Bu vergi borçları, devir işleminden sonra doğmuş olan borçlardır.
Şu an faizi ile birlikte çok yüklü bir miktar borç müvekkilin üzerinde kalmıştır. ayrıca devir yapılırken şirket gayrimenkulü olan işyeri de devredilmektedir. Vergi dairesi buranın üzerinede haciz koymuştur.


Alıntı:
Yazan Av. Ekinekin
Sayın meslektaşlarım öncelikle ilginiz için teşekkür ederim, fakat özellikle Sayın Nevra Öksüz'ün uğraşıp göndermiş olduğu maddelerdende anladığım üzere sorumu anlatırken eksikliklerim olduğunu fark ettim.
Daha somut bir şekilde ifade etmek istiyorum, müvekkil A, şirketini B'ye, şirketin hiç bir borcu olmadan devrediyor. Hisse devri değil, şirketin tamamı müvekkil A'ya ait, o da şirketi B'ye devrediyor. Devir ilanen tebliğ ediliyor, sicil gazetesinde tescil ediliyor, burada usulen hiç bir eksik yok. Devir alan şirketi işletirken, ölüyor ve sanırım öldüğü için şirketin vergi borçları ihmal ediliyor. Yani devreden müvekkilin hiç bir şekilde sorumlu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü devir halinde şirketi alacaksız borçsuz tertemiz veriyor. Sonra devir alanın vergi borcundan dolayı, devredene gidiliyor. BU konuda vergi dairesini hasım göstererek (ki bu konuda da fikirlerinizi merak etmekteyim) vergi mahkemesine açacağım davayı kazanma olasılığım nedir? Daha önce belirttiğim kararı da dava dilekçeme ekleyerek. Saygılarımla..







Sayın meslektaşım,

Anlaşılamayan hususlar (var):



Şirket dediğiniz gibi limited şirket ise, şirketin malvarlığının devredilmesi şirketin devredilmesi anlamında gelmez. Hisse devri olmadan eski hissedarların limited şirkette ki ortaklığı sona ermez.

Şirketin hisse devri olmaksızın mal varlığının devredilmesi de mümkündür. Bu durumda BK.179. ve duruma göre İİK.278-280 hükümleri dikkate alınabilir. Ancak unutulmamalıdır ki gerek BK.179.maddenin gerekse İİK.280. maddenin tatbiki için borcun devreden şirkete ait olması icap eder. Devralanın borcu, devredene yansıtılamaz.

Bir yerlerde ciddi bir hata var.

Saygılar,