Mesajı Okuyun
Old 29-01-2011, 10:25   #5
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ncoban
İyi akşamlar,
Taraflar anlaşmalı boşanma konusunda arasında anlaşıyorlar ve yapılan protokolde velayet konusunda şöyle bir anlaşmaya varıyorlar:çocuğun velayeti baba şark görevinden dönene kadar annede baba döndükten sonra ise babada kalacaktır şeklinde.Şimdi baba şark görevinden döndüktren sonra protokolün bu maddesine dayanarak sadece nüfustan yaptıracağı bir düzeltme ile velayeti kendi üzerine alabilir mi yoksa velayeti alabilmesi için velayet davası açması mı gerekmektedir?Bu konuda yardımcı olan meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla.

Sayın meslektaşım,
Sanki ifadenizde, boşanma davası bu şekilde bitmiş gibi bir anlam çıkarttım.

Öncelikli olarak, anlaşmalı boşanmalarda, şarta ve uygulamasında sıkıntıya yol açacak hiçbir durumun mahkeme hakimi tarafından kabul edilmemesi gerektiğini söylemek isterim. Zira, 166/3.maddesinde " Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz." ibaresi açıkça bu durumun hakim tarafından dikkata alınmasını emretmekte.

Eğer, bu durumlar karşısında dava, şarta bağlı olarak yada belli bir olayın gerçekleşmesi halinde bir konunun çözümüne yada değişikliğine gidilmesine mahkeme karar vermiş ve karar kesinleşmiş ise, yapılacak bişey yok. Baba, durumunu ispatlayarak çocuğun velayetini alabilir. bunun için ise, icra müdürlüğünden yardım alabilir.

Eğer, dava henüz sonuçlanmamış ise, her durumda, velayetin bu denli soyut durumu mahkeme hakimi tarafından dikkate alınması gerekmektedir.