Mesajı Okuyun
Old 24-01-2011, 14:24   #3
av.cemile

 
Varsayılan

Menfi tespit davasını neye göre açacağını belirlemek de gerekiyor. Cirosunu iptal de etmediğine göre C ye karşı A kendini nasıl savunacak. Nihayetinde yetkili hamil C Hem keşideci olarak B ye hem de ciranta olarak A ya ve hem de diğer ciranta şirket yetkilis Y ye başvurabilir.
Burada tipik bir geriye ciro sözkonusudur.
Keşideciye bir şekilde çek geri dönmüştür. Keşideci bu çeki ciro etmeseydi BK.116. md. geeği alacaklı ve borçlu sıfatları birleştiğinden borcun bittiğine karine teşkil ederdi. Ancak yeniden ciro ettiğine göre C nin geriye doğru B ye ve A ya ve yetkili Y ye müracaat hakkı vardır. Burada tartışılması gereken husus her halukarda senedi ödemesi gereken B olduğuna göre B nin ödeme yaptıktan sonra A dan hak talep etmesinin mantıklı olup olmadığıdır. Mantıksızdır.
Çünkü nihayetinde keşideci B dir ve ödemeden sonra kimseye müracaat edemeyecektir.
Bu şartlarla savunma yapılabilecektir ki çekin iade edilirken cironun çizilmemesi başlıbaşına bir hatadır zaten.
Ciro


TTK:
CİRO
A) Poliçenin devredilmesi:

Madde 593 – Her poliçe sarahaten, emre yazılı olmasa dahi, ciro ve teslim yolu ile devrolunabilir.

Keşideci poliçeye: "Emre yazılı değildir." kelimelerini veya aynı manayı ifade eden bir kaydı dercetmişse, poliçe ancak alacağın temliki yolu ile devrolunabilir ve bu devir alacağın temlikinin hukuki neticelerini doğurur.

Ciro, poliçeyi kabul etmiş olsun veya olmasın muhataba, keşideciye veya poliçe ile borç altına girmiş olanlardan her hangi birine de yapılabilir. Bu kimseler poliçeyi yeniden ciro edebilirler.