20-01-2011, 17:49
|
#2
|
|
Sn Yılmaz,
Konuyla ilgili çok fazla bir bilgi ve tecrübem olmamakla birlikte elimden geldiğince sorunuza cevap vermek istedim. Zira 3 ay kadar önce baroya teslim ettiğim staj ödevimde benzer bir konuyu incelemiştim.
-İlk sormuş olduğunuz sorunuza cevaben, Görevli mahkeme Bağ-Kur Kanunu’nun 70. md.si , 5510 Sayılı Kanun’un 101. md.si ve 5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun md. 1/B “B) İşçi Sigortaları Kurumu ile sigortalılar veya yerine kaim olan hak sahipleri arasındaki uyuşmazlıklardan doğan itiraz ve davalara da bakarlar.” hükmü gereğince görevli mahkeme iş mahkemeleridir.
-Müvekkilnize yeniden aylık bağlanabilmesi için kanımca açmanız gereken dava, kurum işleminin iptali, borçlu olunmadığının tespiti(menfi tespit) ve alacak davasıdır(arada geçen zamanlar için ödenmemeiş maaşlar v.s) . Bu talepler birlikte dava konusu yapılabilir.
-Davanızı belirrtiğim gibi adliye mahkemelerinde açmanız doğru olanıdır. Davanın kurum işleminin iptali şeklinde gözükmesi sizi yanıltmamalıdır.
-Kurumun alacağını tahsil etmek amacıyla dava açmasını beklemenin size bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Kaldı ki müvekkilinizin bu zaman zarfında zarara uğrama durumu malumunuzdur.
İyi çalışmalar.
|