|
|
|
|
Merhaba.
Tutuklu olan müvekkilin isteğiyle, ahz-u kabz yetkisini de içerir vekaletnamesi ile bir bankadaki parasını çekmek için bankaya başvurdum. Banka, sadece ahz-u kabz ibaresinin bankadaki parayı çekmem için yeterli olmadığını, vekaletteki 'ahz-u kabza' ibaresinin, sadece bu ibarenin üstünde, bu ibareye kadar yazılmış bulunan (...T.C. yargı organlarının, meclislerinin, daire ve kuruluşlarının vs...)kurumlardan para tahsil etmeye yönelik olduğunu, bankadan para çekebilmek için, ayrıca bankalardan da ahz-u kabza yetkili olunduğunun belirtilmesi gerektiğini söyleyerek talebimi reddetti.
Vekalette, diğer yazılanlardan iki virgül ile ayrılarak yazılmış olan(...,ahz-u kabza,...) ibaresi, karşı tarafın kim olduğundan bağımsız olarak müvekkil adına para tahsil etme yetkisi vermez mi? Yoksa bankanın yorumu doğru mudur?
|
|
 |
|
 |
|
Kanımca vekaletnamede kurumların sıralandığı bölüme "tüm kamu ve özel banka ve finans kuruluşlarında, adıma işlem yapmaya, hesaplarıma para yatırmaya, para çekmeye, 5941 sayılı yasa kapsamındaki tüm işlemleri yapmaya" benzeri bir ibare eklenmelidir. Aksi takdirde, "ahz-u kabz" ibaresi hukuki yardım ve vekillik faaliyeti sonunda ortaya çıkan değere (icra dosyasına yatan parayı ahz-u kabz örneğinde olduğu gibi.) hasredilmiş gibi görünüyor.
Ancak, somut banka, şube, hesap no.su yazması gerektiği görüşüne katılmıyorum. Bu şekilde "kazüistik" metodla vekaletname tanzimini kabule olanak yoktur.
Saygılarımla.