Mesajı Okuyun
Old 12-01-2011, 12:45   #1
av_aykut

 
Varsayılan İflası Ertelenen Şirket hakkında kira ve tahliyeye ilişkin icra takibi

Sevgili meslektaşlarım, konuyla ilgili benzer başlıklar olmasına rağmen,tatmin edici bir cevap bulamadığım için yeni konu başlığında size sorumu iletmek istiyorum. Bilindiği üzere iflasın ertelenmesi sürecinde işci alacakları hariç olmak üzere başlatılmış bütün icra takipleri durur ve şirket hakkında yeni bir icra takibi başlatılamaz. Müvekkilin, hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilen X şirketinden 7 aylık kira alacağı mevcuttur. Amaç, alacağın tahisilinden çok, söz konusu şirketi fabrika adresinden tahliye etmektir. Öncelikle müvekkile bu süreçte böyle bir şeyin mümkün olamayacağını, söz konusu sürenin sonuna kadar beklememiz gerektiğini belirttik. Daha sonra müvekkil kayyumla görüştüğünde, bunun teknik bir yolu olduğunu, ama kendisinin kayyum olarak bu yolu gösteremeyeceğini belirtmiştir. Bunun üzerine araştırmalarımı biraz daha derinleştirdiğimde, aşağıda paylaştığım Yargıtay kararını buldum.


Y12HD Esas : 2009/5842 Karar : 2009/14023 Tarih : 25.06.2009 İCRA TAKİBİNE İTİRAZ İİK.62, 269

Kira alacağından kaynaklanan alacağa ilişkin olarak başlatılan takiple ilgili ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi günlük yasal süre içerisinde itiraz edilmelidir. DAVA VE KARAR:
Mahalli mahkemece verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ KARARI: Alacaklı tarafından adi kira ve hasılat kirasına ilişkin olarak başlatılan i takibe karşı borçlu itirazlarını İİK`nın 269. maddesi uyarınca ödeme emrinin 1 tebliğinden itibaren İİK`nın 62. maddesi hükümlerine göre İcra Dairesine bildirmeye mecburdur.

Somut olayda, kira alacağına ilişkin olarak başlatılan takiple ilgili 13 örnek ödeme emri borçlu şirkete 10.06.2008 tarihinde tebliğ edilmiş olup, yasal yedi günlük süre içerisinde borçlu şirketin İcra Dairesine itirazlarını bildirmediği görülmüştür. Takibin başlamasından sonra, borçlu şirket Beyoğlu Birinci Asliye Ticaret Mahkemesi`nde açmış olduğu iflasın ertelenmesi ile ilgili davaya ilişkin takiplerin durdurulması kararını İcra Müdürlüğüne ibraz ederek tedbiren takibin durmasını sağlamıştır. Bilahare alacaklının tedbir kararını veren Asliye Ticaret Mahkemesine başvurusu üzerine verilen tedbir kararının, Mayıs ayı ve devamı aylara ait kira alacağı ile ilgili olarak 21.11.2008 tarihi itibariyle kaldırılmasına karar verilmiştir. Bunun üzerine borçlu, bu tarihi dikkate alarak yedi günlük süre içerisinde (28.11.2008 tarihinde) borca îtirazlarını İcra Dairesine bildirmiştir. Bu durumda iflasın ertelenmesine ilişkin verilen tedbir kararı üzerine takibin durmasının sonuçlarıyla borçlunun İcra

İflas Kanunu`nun 269. maddesi delaletiyle aynı Kanun`un 62. maddesine göre yapacağı itiraz üzerine takibin İcra Müdürlüğünce durdurulmasının sebep ve sonuçları farklı olacağından, birbirinin işlemine esas teşkil etmeyeceğinden, mahkemece verilen tedbir kararı yasada belirtilmiş olan itiraz süresine etki etmez. Bu sebeple süresi içerisinde borçlu tarafından İcra Dairesine itiraz edilmemesi halinde, Asliye Ticaret Mahkemesince daha önce verilen tedbir kararının daha sonra anılan mahkemece kaldırılmış olması yasada öngörülen yedi günlük sürenin borçlu lehine uzamasına neden olmaz. Bu durumda süresi içerisinde itiraz olmadığından İcra Müdürlüğünce takibe devam edilip haciz işlemlerinin yapılması yerinde olup, mahkemece istemin reddi yerine kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ:
Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.
Y12HD 25.06.2009 E.2009/5842 - K.2009/14023


Görüldüğü üzere tebdir kararını veren mahkeme tarafından söz konusu kira alacağına ilişkin olarak tedbirin kaldırıldığı belirtiliyor.Kafamı karıştıran bir yargıtay kararı oldu. Ben de, tahliye istemini de içeren icra takibini başlatıp, karşı tarafın yapacağı itiraz üzerine, erteleme kararı veren mahkemeden kira alacağımıza yönelik olarak tedbirin kaldırılmasını talep etmeyi düşünüyorum. Söz konusu Yargıtay kararını da dikkate alarak bu konuda görüşlerini paylaşacak meslektaşlarım olursa, çok memnun olacağım. Sözkonusu şirketi tahliyeye ilişkin olarak, başkaca bir yol mevcut mudur? Herkese hayırlı çalışmalar.