Konu: Maddi Zarar
Mesajı Okuyun
Old 11-01-2011, 11:58   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Sürekli sakat kalan kişinin yasadığı sürece hayatını idame ettirmek için, maluliyeti nedeniyle daha fazla güç sarf edeceği açıktır Bu nedenle, malul kalanın yaşı ve yaşam tarzı itibariyle ne miktar gelir elde edebileceği belirlenmeli, bu belirlemeye göre çalışma gücü kaybından doğan zararı hesaplanmalıdır. Somut olayda, sakat kalan işsiz olduğuna göre hesaplama da asgari ücrete göre yapılmalıdır. Sürekli işgöremezlik tazminatı hesap edilirken hükme en yakın tarihteki asgari ücret esas alınarak hesaplama yapılması gerekmektedir. Yapılacak iş, davacının rapor tarihine kadar olan (bilinen dönem) ücreti ilan edilen asgari ücrete göre belirlenmeli, bilinmeyen dönem içinde son ilan edilen asgari ücret üzerinden her yıl ayrı ayrı %10 iskonto yapılarak tazminatın hesaplanması gerekir.
Öncelikle Adli Tıp Kurumundan alınacak raporla daimi işgücü kaybının tam olarak belirlenmesi gerekir. Kusur oranlarının da tespiti gerekmektedir.
Bu nokdtada üzerinde durulması gereken husus Türkiye'deki asgari ücret mi, Suriye'deki asgari ücretin mi esas alınacağıdır. Kanımca Suriye'deki asgari ücret esas alınacaktır.
Ayrıca, kişi yabancı uyruklu olduğundan uğradığı zararlar da döviz cinsinden olacaktır. Kararın infazında Türk parasının esas alınacağı yasa hükmü olduğundan ve sakat kalan kişinin de döviz cinsinden zarara uğradığı gözetildiğinde tazminatın hükmün infaz tarihindeki karşılığı Türk lirasına hükmedilmesi şeklinde olacaktır. 3095 sayılı yasanın 4/a maddesi uyarınca da olay tarihinden itibaren yabancı para için öngörülen faiz de talep edebilirsiniz.
KOLAY GELSİN