Mesajı Okuyun
Old 06-01-2011, 14:12   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Serdar Ş
Enteresandır çok sık karşılaşılabilen bir sorun olmasına rağmen hakkında Yargıtay kararı bulamadığım bir husus

Taraflar arasında bir alım satım veya istisna veya kira sözleşmesi yapılıyor.Daha önceden yapılmış bir sözleşme veya ticaret yok.
Sözleşmede karşılıklı olarak edimlerden bahsediliyor ancak çek veya bono hakkında hiçbir atıf yapılmıyor.

Sözleşmeden sonra hiçbir atıf bulunmayan bir tahsilat makbuzuyla senet veya çek veriliyor.Karşı taraf büyük ihtimalle sözleşme ile çek-senedin hiçbir ilişkisi yoktur diyecektir.

1-Sözleşme ile çek-senet arasındaki bağlantıyı nasıl kurabiliriz?
2-Sözleşmedeki ödemelerle senet-çek miktarları aynı ise taraflar da aynı olduğundan bağlantı kabul edilir mi? Miktarlar da tutmasa bağlantı kabul edilir mi?

Maalesef Kambiyo senetleri bildiğiniz gibi sebepten mücerrettir. Bir sebebe bağlı olduğunu yazılı delille ispat zorunludur. Bu itibarla sözleşmede açıkça yazılı olmadıkça verilen çek veya senedin illi olduğunu ispatlamak başka bir yazılı delil olmadıkça mümkün değildir.

Taraflar tacir ise ve ticari defter tutmakla yükümlü iseler, ticari defter kayıtları ile ispatlamaya çalışın. Şirketler, sebepsiz çek veya bono düzenleyemezler. Çek veya senet verdiklerinde bunu defterlerine bir karşılık göstererek kayıt ederler. Dolayısıyla size bir çek veya senet veren şirketin, kambiyo defterine ve diğer tutulması zorunlu ticari defterlerine birbiriyle irtibatlandırılarak sebebinin gösterilmiş olması icap eder. (diye düşünüyorum)