03-01-2011, 18:39
|
|
|
Menfi tespit olarak açılan ve sonrasında istirdata dönüşen davada fer'ilere ilişkin hükmün kesinleşme zamanı
Öncelikle tüm meslektaşlarımın yeni yılını kutlayarak soruma geçiyorum.
Esas Mahkeme de müvekkil tarafından Menfi tespit konulu olarak dava açılmış, dava safahatında yapılan ödemeler gereği dava istirdat davasına dönüşmüş ve Esas Mahkeme tarafından müvekkil lehine karar verilmiştir.Ancak hükmedilen istirdata konu alacağa işletilecek faiz ve icra inkar tazminat talepleri yönünden karar verilmediğinden temyiz edilmiş ve ilgili yargıtay hukuk dairesi, istirdat davasının kabulünü haklı bulmuş, ancak faiz ve icra inkar tazminat taleplerimiz ile ilgili karar verilmediğinden Esas Mahkeme kararının bozulmasına karar vermiştir. Akabinde karşı taraf karar düzeltme yoluna gitmiş , itirazlarının reddine karar verilmiştir. Bozma sonrası yapılan yargılama safahatında , istirdata konu asıl alacak ile ilgili hüküm gerek temyiz gerekse karar düzeltme aşamalarında bozulmadığından kesinleşmiş olduğuna ve mahkeme ilamına kısmi kesinleşme şerhi verilmesi talep edilmiş ve Mahkeme'since kabul görmüştür. Akabinde de kısmi kesinleşme şerhli ilam gereği istirdata konu asıl alacak icraya konulmuş, ancak ilamın ferileri takibe konulmamıştır.
Bozma sonrası yapılan muhakeme sonucunda Esas Mahkeme bozma kararına uyarak faiz ve inkar tazminatı yönünden lehimize karar vermiş , karşı tarafın temyiz itirazı üzerine Yargıtay ilgili hukuk dairesine giden dosya ile ilgili onama kararı verilmiştir
Sayın Meslektaşlarım sormak istediğim husus şudur:
İstirdada konu asıl alacağın kesinleşmiş olduğu ve bu hususta Mahkeme'since verilen kısmi kesinleşme şerhi de dikkate alınarak , bozma sonrası taleplerimizin tümüyle kabulüne dair ilamda yer alan ferileri icra takibine koyduğumuz da kesinleşme şartı aranırmı? Tashihi karar aşaması beklenilmelimidir?
Asıl hüküm kesinleşmiş olduğundan ferilerin de son onama kararı doğrultusunda kesinleştiğini düşünüyorum ve asıl hükümle ilgili başlatmış olduğumuz icra takibine yeni ilam ve onama kararını ibraz ederek yeniden hesaplama yapılarak icra emri düzenlenmesini talep etmeyi düşünüyorum. Fikirlerinizi ve özellikle bu yönde içtihat paylaşımınızı rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler
|