|
Metanol
Metanol
Prohibition kavramı Latince‘deki Prohibere’den geliyor ve önlemek anlamında kullanılıyor; Belirli uyuşturucuların yasaklanması demek. Prohibition denince genelde 1919 ile 1932 yıllarında ABD’de uygulanan içki yasağı gelir akla. Afyon, Eroin, esrar ve bunlara benzer bazı diğer uyuşturucular 1961 yılında imzalanan bir milletlerarası anlaşma gereğince milletlerarası hukuk kurallarınca yasaklanmış durumda. Alkol, nikotin ve coffein gibi halk arasında yaygın uyuşturucular bu yasağın dışında bırakılmış.
Yasak, bir malın piyasaya sürülmesini önlemeye yönelik ve/veya kullanımın cazalandırılması ile olur. Piyasaya sürülme tamamen yasaklanabileceği gibi, sadece belirli kişilere veya kuruluşlara imtiyaz verilmesi iel de olabilir. Örneğin sigara ve alkol üretiminin tekelleştirilmesi. Tekelleşme tüketicinin o malı yüksek fiyata alması, fiyatların fahiş olarak yükseltilmesi anlamına gelir. Neticede mal karaborsaya düşer ve malın üretimi, ülkeye gelişi ve satışı teşkilatlı suç örgütleri üzerinden gerçekleştirilir . Piyasa devlet kontrolünden çıkar. Kaçakçılık, el altından mal satmak ve rüşvet işin içine girer. Yüksek suçluluk oranının düşürülmesine yönelik içki yasağı ABD’de suçluluk oranının ve örgütlü suçların öoğalmasına yol açmıştır.
Yasak, ülke genelinde yasaklanan malın tüketiminin azalmasına yol açar. Buna karşılık yasal yoldan ihtiyaçlarını gideremeyen bağımlılar kaçak olarak üretilmiş malın tüketimine yönelir. Kontrolden uzak kaçak olarak üretilen bu mallar genelde sağlığa zararlıdır ve belirli durumlarda ölüme ve zehirlenmelere yol açar.
Alkol kimyada ‘metanol ‘olarak adlandırılan maddenin konuşma dilindeki karşılığıdır. Alkol kelimesi Arapça’dan gelme. Alkol üretimi konusundaki ilk bilgilere eski Mısır ve Mezopotamya yazıtlarında rastlanıyor. Eski Yunan ve Roma İmparatorluğu kültürlerinde alkol büyük bir yer tutar. Rakı cinsinden yüksek derece alkollü ilk içkinin Anadolu’da imal edildiği tahmin ediliyor.Endistri devrimi ile baraber alkolün bir endüstri mamulü olarak üretilmesi sonucu tüketimi de fazlalaştı.
Şekerli meyvelerin olgunlaşması ile beraber bu meyvelerde mayalanma sonucu alkol oluşur. Ekmek, elmasuyu ve üzümsuyunda az da olsa alkol vardır.
Birada alkol oranı, cinsine göre, yüzde 1 ile 12 arasında değişmektedir.
Şarap ortalama yüzde 12 oranında alkole sahipken bu oran
rakıda yüzde 45 e varmaktadır.
Hepsi içki olmamakla beraber dünyada yılda 33 milyar litre alkol üretilmektedir. Alkol parfüm yapımında, temizlik maddelerinde, tıpta değişik alanlarda, dezenfekte etmede, motorlu vasıtalara yakıt olarak kullanmada kullanılır. Tıpta ve endüstrıde kullanılan alkol vergilendirilmezken, içki olarak kullanılan alkol devlet için büyük bir vergi kaynağıdır. İçki olarak kullanılmasını önlemek gayesi ile endüstri alkolüne başka maddeler aktılır.
İçki olarak alınan alkolün kana karışması kısa zamanda ve tüm sindirim yolu ile olur. Çok az bir kısmı urin, ter ve nefes yolu ile dışarı atılır. Yüzde 20 si mide zarı üzerinden kana karışır. Alınan alkolün vücuttan temzilenmesi 6-7 saat sürer. Etkisi bünyeye ve alışkanlığa göre değişse bile, miktarına göre(kandaki oaran, azdan çoğa) alkolün etkisi şu şekilde sıralanabilir;
- Bülbül olup şakımaya başlamak, hoşça sohbet etmek.
Bu safhada bir tanıdığım bundan senelerce önce, : ‘Yegenim , siz de içki içiyorum diye geçiniyorsunuz, ben sizin yaşınızda iken iki büyük bir güççük içerdim, yetmediği için masadaki artıklara saldırırdım’ demişti,
- Görme kabiliyetinin azalması, dikkatin dağılması,
- Cesaretlenmek, reaksiyon kabiliyetinin azalması,
- Dengenin bozulması, gözlerin sabit bir noktaya takılıp kalması,
- Kekelemeye başlamak, cesaretlenip hırçınlaşmak, saldırganlık,
- Şuur bozuklukları, felç belirtileri, herşeyi çift olarak görmeye başlama,
- " Bunun alkolünde kan var" dedirtecek durumlarda: alkol koması, nefes alma sisteminin felce uğraması ve ölüm.
Alkolün uzun sürede bünyeye verdiği zararlar:
Alkol bağımlılığı. Almanya’da 4,5 milyon alkol bağımlısı varmış. Bu bağımlıların yüzde 20 den fazlası kadın. 45 bin kişinin ölümü alkol tüketimine bağlı,
Fazla kalorisinden dolayı alkol kilo almaya ve şişmanlığa yol açar,
Cinsel iktidarsızlığa yol açar,
Mide ve karaciğer hastalıklarına yol açar,
Beyin hücrelerini öldürür,
Vitamin, özellikle B Vitamini bozukluklarına yol açar.,
Almanya’da alkolik anneden doğan her 300 çocuktan bir tanesi sakat olarak dünyaya geliyormuş.
Kaynak: Wikipedia
Zararlarını saydıktan sonra, alkole methiye düzmek biraz ters kaçacak; En iyisi şairleri konuşturmak:
Esdi nesim-i nevbahar açıldı güller subh-dem
Açsın bizim de gönlümüz saki medet sun cam-ı Cem
Nef’i
Ala gözlü Şah’tan bir dolu geldi
Bir sen iç sevdiğim bir de bana ver
......
Kırkların içtiği engür suyundan
Bir sen iç sevdiğim bir de bana ver
.............
Pir Sultan’ım hamı hası seçerim
Ağ okurum aşk kitabın açarım
Yâr elinden âğu gelse içerim
Bir sen iç sevdiğim bir de bana ver
Pir Sultan Abdal
Düşeli, derd-i firâkın ile sevdaya mey’e,
Müptelayım, deliyim, sinmişim esrar-ı ney’e..
Feleğin kahpe başında paralansın parası,
Ben güzel sevmeğe geldim değil ekmek yemeye.
Neyzen Tevfik
Ulu Tanrım, akıl ermez sırrına
Bin bir isami hakda pinhan edersin.
İçirirsin şarabın peymanesini,
Hikmetini sonra ayan edersin.
Neyzen Tevfik
TOPU TOPU
Yüreğine keder ağacını diktin mi, bittin.
Boyuna güler yüzlü kitaplar oku.
Çek şarabı, içinden ne gelirse onu yap.
Yeryüzünde kaç gün kalacağız topu topu.
A. Kadır
Bugünün Diliyle Hayyam
Not: Yazıya başlarken amacım Alman ve İsviçre hukuklarında kamusal alanda çocuk ve gençlere getirilen alkol yasağına değinmekti.
Saygılarımla
|