Mesajı Okuyun
Old 27-12-2010, 12:07   #12
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

resim, -smi Ar. resm
a. 1. Varlıkların, doğadaki görünüşlerinin kalem, fırça gibi araçlarla kâğıt, bez vb. üzerinde yapılan biçimleri:

resim İng. 1. picture, frame, image, photographie image, film image, single frame, 2. cartoon, drawing, 3-4. television picture (image)
Sinema 1. Film üzerinde çerçeve içinde yer alan fotoğraflardan her biri. 2. Bir canlıresim için çizilen resimlerin her biri. TV. 3. Almaç görüntülüğünde, görüntülüğün üst satırdan alt satıra değin taranması sonunda oluşan görüntü. 4. İzleyicinin almaç görüntülüğünde gördüğü, izlediği görüntünün en ufak birimi.


portre Fr. portrait
a. (po'rtre) 1. Bir kimsenin yağlı boya, sulu boya, karakalem vb. bir yolla yapılmış resmi:


Görüldüğü üzere Türk Dil Kurumu Büyük sözlüğüne göre; resim, her hangi bir varlığın hem fotoğraf hem de fırça veya kalemle gerçekleştirilen çizimleri bakımından kullanılırken, Portre sadece fırça veya kalemle çizilen veya yapılan insan resmini ifade etmektedir.

O halde FSEK.86. maddeyi hem fotoğraf hem de tablo/resim olarak nitelendirmek mümkündür.

Belgesay, FSEK Şerhinde bu konuda özellik arz eden şu açıklamada bulunmuştur:

Kişinin resmi üzerinde şahsi çalışması mahsulü olmadığı için, fikri bir hakkı yoktur, fakat, portre şahsı tanıttığı için, kanun portre sahibine şahsiyet hakkı tanıyarak bu şekilde koruma altına almaktadır.

Bir kimsenin hususi hayatına ait hatıraları manevi haklarındandır. Kimse kötü maksadı olmasa, hatta diğerine şöhret temini gibi menfaati için de olsa açık muvafakatı olmadan portresini neşir edemez, fotoğrafını çekemez.( Şöhretli kişiler istisnadır)” demektedir.