Mesajı Okuyun
Old 15-05-2002, 16:01   #4
Av.Dr.Yahya DERYAL

 
Varsayılan Sn. TİKİCİ'ye

Kapıdan satışlarda satıcı, hazırladığı sözleşme, fatura veya tesellüm makbuzu ile birlikte en az 12 punto ve siyah koyu harflerle yazılmış bir “tüketici bilgilendirme belgesi”ni imza karşılığı tüketiciye vermelidir.

Bu bilgilendirme metninde şu bilgiler yer almalıdır:
“Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumlulu üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin 7 gün içinde malı reddederek alım satım işleminden cayma hakkının var olduğunu ve cayma ihbarının satıcıya bildirim tarihinden itibaren 10 gün içinde de tüketicinin vermiş olduğu bedelin, kıymetli evrakın ve tüketiciyi bu hukuki işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgenin satıcı tarafından iade edileceğini...”.

Bu bilgileri içeren bir metni satıcı, “sahip olduğu hakların kendisine anlatıldığını, bilgilendirme belgesinin kendisine teslim edilip, satıcının açık adresinin bildirilmiş olduğunu” beyan eden ve tüketici tarafından da imzalanan bir tutanak karşılığında tüketiciye vermelidir.

Kapıdan satışlar dolayısıyla, ileride taraflar arasında doğabilecek uyuşmazlıklarda, bu bilgilendirme belgesinin yasal muhtevasına ve usulüne uygun şekilde imza karşılığı tüketiciye teslim edildiğine ilişkin bu tutanağın satıcı tarafından mahkemeye ibraz edilmesi zorunluluğu vardır.

Satıcının bu belgeyi mahkemeye ibraz etmemesi veya edememesi, bu konudaki yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği anlamına gelmektedir (m.9/son).

Eğer satıcı, haklarının neler olduğu konusunda tüketiciye bir açıklama yapmamış veya vu içeriğe sahip belgeyi tüketiciye vermemiş ise, yani yasal yükümlülüğünü yerine getirmemiş ise, yedi günlük cayma süresi işlemeye başlamayacaktır.

Bu durumda tüketici, yedi günlük süreye bağlı olmaksızın kural olarak her zaman sözleşmeden dönebilecektir.