Mesajı Okuyun
Old 26-12-2010, 08:49   #14
üye34660

Değerli meslektaşlar, burada akademik tartışma yapmıyoruz, genç arkadaşımız sanırım uygulamada ve olasılıklar içersinde, yurtdışında yaşayan tanıdığının duruşmaya gelmemesi durumunda başına ne gelebilir bağlamında sormuş diye düşünüyorum. Ben de bu bağlamda yanıt verdim. Yani uygulama nasıl olabilir, sanık hakkında yakalama emri çıkarılabilir mi?
Uygulamada CMK'nun 98. maddesinden yakalama emri çıkarılması sanık savunmasının alınıp serbest bırakılması durumunda; sanığın bizzat yargılandığı mahkemece savunmasının alınması için yakalama emri çıkarılması(CMK'nun 196/2 maddesi ) ise CMK'nun 94.maddesine göre olmaktadır. CMK'nun 94.maddesinden yakalama emri çıkarıldığında eğer sanık yargılandığı mahkemenin bulunduğu yerden başka yerde yakalanırsa yol tutukulaması riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Genç arkadaşımız da daha çok bu bağlamda soruyu sormuş diye düşünüyorum. Yani tanıdığı kişinin duruşmaya gelmemesi durumunda ne gibi olumsuz hususlar olabilir, uygulama nasıl olabilir hususlarını sormuş. Eğer akademik olarak konuyu tartışmak gerekirse soruya farklı yanıt verilebilir tabi ki.

Ayrıca CMK'nun 199.maddesine göre mahkeme doğrudan yakalama emri de düzenleyebilir, uygulamada bu tür kararlar çok bulunmaktadır. Buna yasal engel de yoktur. Bir şahıs yurt dışındaysa ve adresi belli değilse ya da uzun zaman duruşmaya gelmeme ihtimali varsa, açılan davanın da niteliği dikkate alınarak doğrudan hakkında yakalama emri düzenlenebilir. İdeal olan bu mudur değil midir, ayrı bir konu. Ancak böyle bir risk de vardır sanık açısından. Buna dikkat çekmek istedim.

Saygılarımla