Mesajı Okuyun
Old 14-12-2010, 17:27   #5
betty16

 
Varsayılan

Konuyla ilgili bir Yargıtay Kararına göre; “………Dosyada yapılan incelemede aracın istiap haddinin altında yüklendiği ve sürücünün yanında bulunan ve yaralanan yolcunun seyir sırasında emniyet kemerini bağlamadığı tespit edilmiştir.

Davacının araçta kemerini bağlamaması sonucu aracın bir kazaya karışması halinde, davacı kendisini araç içerisinde sabit bir şekilde tutamadığından aracın savrulması ile sağ kolunun da patlayan camdan dışarı çıkarak, aracın sürüklenmesi sırasında hasar göreceği gayet açıktır.Dolayısıyla davacının araçta emniyet kemeri takmadan seyretmesi, kendisinin ağır şekilde yaralanmasında etkin rol oynamasına sebebiyet vermiştir. Eğer davacı emniyet kemerini bağlamış olsaydı, kazayı daha hafif atlatabilirdi. Dolayısıyla kazada davacının kemer takmaması, kendi emniyetini dikkate almadığı ve yaralanmasına kendisinin de en az %50 nispetinde ki kusurunun sebebiyet verdiğini açıkça göstermektedir…”

Bir davada davacının kusurlu olması, bazen yükümlü olduğu bir şeyi yapmaması durumunda ortaya çıkar. Örneğin bir trafik kazasında yaralanan bir yolcunun emniyet kemerini takmaması ve bunun sonucu olarak yaralanması buna örnek olarak gösterilebilir.

Bence emniyet kemeri takmayan davacıya kusur izafe edilebiliyorsa, kaza sonucu ölen kişilere de kusur izafe etmek gerekir diye düşünüyorum.

Benim olayımda, bilirkişi, arka koltukta oturup kafa travmasından dolayı vefat eden maktullere kusur izaf etmemiştir. Hatta emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığının tepit edilemeyeceğini, kaza sonrası çekilen fotoğraflarda emniyet kemerlerinin takılı olmadığı savunmama karşı da ilk yardım sırasında sağlık personelinin ya da halktan birilerinin nefes alabilmesi için emniyet kemerlerinin çıkarılmış olabileceğinini beyan etmiştir. Ispat olmadan zan ile hüküm verilemez denilmiştir. oysa kaza sonrası perte çıkan araçta ön koltukta oturanlar hayatta iken arka koltukta oturanların vefat etmiş olmasının şans değil, ön koltuktaki yolcuların emniyet kemerlerini taktıkları için o kazadan sağ çıktıklarını anlamak için uzman olmaya gerek yoktur. Kusur izafe edilirken sadece araç sürücülerinin kusurlarına gidilmesi mantık dışıdır. Eğer ölen kişiler emniyet kemerlerini takarak gerekli dikkat ve özeni göstermiş olsalardı kaza gerçekleşse bile ölümlü trafik kazası gerçekleşmeyebilirdi ve sanığa isnat edilen suç ve yargıladığı kanun maddesi değiklik gösterebilirdi.

Ben savunma dilekçeme bu yargıtay kararını ekledim. Şimdi dosya adli tıpa gidecek.
Av. Fatih Kısa arkadaşımıza da katılıyorum. Aslında bu tarz araştırılması gereken bir çok olasılık bulunsa da ne yazık ki bu tarz taleplerimiz hep reddeilmektedir. At gözlüğü takmış bir yargılama hukuku mevcuttur.