Değerli meslektaşlarım,
Müvekkil kira sözleşmesini kiralayanın teslimde gecikmesi nedeniyle BK 249 gereğince tek taraflı olarak feshediyor. Ancak kiralayan cevabi ihtarında feshi kabul etmediğini bildiriyor. Sonrasında kiralayan müvekkilce teslim alınmayan taşınmaz için ardı ardına icra takipleri başlatarak 6 aylık kira parasını müvekkile ödetiyor. Ancak açılan menfi tespit davası nedeniyle paralar henüz icra veznesinde.Dava müvekkilin evvelki avukatı tarafından ikame edilmiş; netice-i talep ise
fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla, davalı kiralayana borçlu olunmadığının tespitine, icra veznesine giren paraların davalıya ödenmemesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesine ve davalının %40 tazminatla cezalandırılmasına...biçiminde.
Akdolunan protokolde kiralananın tespiti için bir tarih yahut süre belirtilmemiş.Bu nedenle müvekkilce yapılan tek taraflı feshin geçerliliği konusunda tereddütüm var.
Benim sorum bu davada ıslah ile netice-i talebi
"feshin geçerliliğinin ve kira sözleşmesi dolayısıyla borçlu olunmadığının tespitine; bunun mümkün olmaması halinde kira sözleşmesinin feshine" biçiminde değiştirmem mümkün müdür? Şayet mümkün ise fesih ilk dava tarihinden itibaren mi yoksa ıslah tarihinden itibaren mi sonuç doğuracaktır?
Kıymetli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.