27-11-2010, 12:57
|
#2
|
|
6570 Sayılı kanun'un 15. Maddesinin 3. ve 4. Maddeleri uyarınca;
"7/ç fıkrasına istinaden tahliye edildikten sonra imar plânına göre yeniden inşa veya esaslı şekilde tadil veya tevsi edilen gayrimenkullerin yeni hali ile ve yeni kira bedeli ile bir mesken veya bir ticarethane yerini eski kiracının kiralamağa tercih hakkı vardır. Bu hakkın, kiralayanın, yapacağı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde kullanılması şarttır.
Bu maddeye göre tercih hakkı bertaraf edilmedikçe, gayrimenkul üç yıl müddetle başkasına kiralanamaz."
Yine, aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca ise;
15 inci madde hükmüne aykırı hareket edenler hakkında altı aydan bir seneye kadar hapis ve üç yıllık kira bedeli tutarınca ağır para cezası hükmolunur.
Zamanaşımı bakımından ise, şunlar söylenebilir:
Kira alacaklarına ilişkin davalarda Borçlar Kanununun 126. maddesi uyarınca beş yıllık zamanaşımı uygulanır. Olayınızın cezai yönü bir tarafa bırakılırsa, haksız fiilden kaynaklanan tazminat davasına konu olabilirdi. Ne var ki, 5 yıllık zamanaşımının geçmiş olduğu anlaşılmaktadır.
Yargıtay tarafından verilen görüş de şu şekildedir:
"Esasen borçlar kanununun 60. Maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre tazminat davası ceza kanunları gereğince süresi daha uzun zamanaşımına tabi cezayı gerektiren bir eylemden doğmuş ise kişisel davaya da o zamanaşımı uygulanır.Davalıların eylemleri 6570 sayılı kanunun 16. Maddesi hükmünce cezayı gerektirmektedir ve cezanın miktarı itibariyle de tabi olduğu zamanaşımı beş yıldır." (Y. 4.HD 1986/7111-1986/7915-20.11.1986)
Saygılarımla,
Ceren Tekin
|