Mesajı Okuyun
Old 23-11-2010, 17:09   #1
AV.SEDAT

Varsayılan Zirai Gelir Metodu / Sulak Arazide Münavebe Ürünleri

Yanyana parsellerle ilgili kamulaştırmasız el atma nedeniyle bedelin tazmini ve ecrimisil dosyamda, birim fiyatı ve fiyatlandırma gerekçeleri birbiriyle aynı bilirkişi raporları geldi.

Raporlarda taslaların sulak arazide (dere kenarı) olduğu bildiriliyor, sulu tarım yapılacağı da kabul ediliyor; ancak gelir metodu 3 yıllık üretim ortalamasından yararlanılarak uygulanırken şöyle birşey yapılmış:

1. Yıl Lahana_________net gelir 1.065 TL/da
2. Yıl T.Fasulye_______net gelir 1.292 TL/da
3. Yıl Buğday________net gelir 141 TL/da

Buğday'ın bu fiyatla hesaba girmesi, arazinin fiyatını %26 düşürüyor. m2 fiyatı 20,47 den 16,26 ya düşüyor...

Sulak arazide buğday ekilmeyeceği, ilçenin zaten bir sürü kuru tarım arazisi bulunduğu ve onlarda bile buğdaydan çok çiçek-mercimek ekildiği yönünde raporlara itiraz ettik.

Bilirkişi ise haricen bize hiçbir hesabın buğday kullanılmadan yapılamayacağını, buğdayın mutlaka hesaba dahil olması gerektiğini sehven belirtti...

...belirtti de ben hiçbir yerde arazi sulu da olsa hesaba mutlaka buğday katılacağına dair bir kural-içtihat vs. göremedim.

Niyetim, rapordan net geliri 141 TL olan buğday-saman ürününü çıkartıp yerine 1261 TL/da gelirli mısır-lahana ürününü sokturmak... Böyle olursa 3 yıllık net gelir ortalaması 810 lira yerine 1184 lira olacak-ki bu %46 değer artışı anlamına geliyor...

Elinde sulu arazi ile ilgili içinde buğday bulunmayan hesaplama ile verilmiş rapor,karar,içtihat olan meslektaşım varsa raporu, kararı, içtihadı görmeyi çok ama çok isterim. İlgilenenlere teşekkürler..