Mesajı Okuyun
Old 12-11-2010, 13:52   #7
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
icra dairesinin tahsilat işlemi temelde ve özünde hatalı bile olsa şeklen (işlem şikayet yoluyla iptal ettirilmedikçe) geçerli bir işlem olarak görünmekte ve yine takip hukuku bakımından İİK.12. maddesi çerçevesinde, takip konusu alacak 3. kişi tarafından (borçlu lehine) ödenmiş görünmektedir.
Alacaklının takibini alacaklı takip etmeli. Alacaklının takibi ile üçüncü kişi uğraşmamalı. Tahsilatı geri ödemek zorunda kalan alacaklı icra takibine devam etmek için gereken işlemleri kendisi yapmalı.
Alıntı:
Bu itibarla, alacaklının sebepsiz zenginleşmediği, çünkü tahsil edilen tutarın henüz iptal edilmemiş ve şeklen geçerli bir icra takibine bağlı ve bu manada sebepli olduğu açıktır.
Sebep yok hükmündeki 3.haciz ihbarnamesine dayanmaktadır. Dayanağı yok hükmündeki sebebe "var" denilemez kanısındayım.

Alacaklının üçüncü kişiden tahsilat yapması için ortada bir sebep bulunması gerekir. İcra takibindeki haksız işlemler borcun sebebi olamaz.
Alıntı:

Alacak tahsil edilmiş, borç alacaklı bakımından sona ermiştir.
Alacaklı hakkı olmayan bir miktarı üçüncü kişiden tahsil etmiştir. Alacaklının alacağı hala borçluda durmaktadır. Alacaklının tahsilatı dayanaksızdır, yanlıştır, haksızdır. Hukuk haksızı korumaz. Terazi yamuk dururken hak oldu-bittiye getirilmemeli. Asıl olan alacaklının alacağını borçludan almasıdır.

Diyebilirsiniz ki üçüncü kişi zamanında üstüne düşen bildirimleri yapmadığından kusurludur. Doğrudur, kusurludur ama bu kusurun karşılığı borcu kendi cebinden ödemesi olmamalıdır. Üçüncü kişi sadece kendi ihmalinden doğan zararlardan sorumlu tutulmalıdır. Örneğin gecikmeden doğan zararları ödemelidir.

Kaldı ki, üçüncü kişiye itiraz etme külfeti yüklenmesi bile adalete aykırıdır. Üçüncü kişinin dilekçe yazması ve adliyeye kadar giderek dilekçesini ilgili icra dosyasına vermesi büyük bir külfettir. Bence üçüncü kişi eğer borçluya borcu varsa icra dosyasına ödeme yapmalı, borcu yoksa işlem yapmaya zorlanmamalıdır.

Hukuk zaten tarafları bezdiriyor, bir de üçüncü kişileri çileden çıkarmamalı.

Saygılarımla