Mesajı Okuyun
Old 08-11-2010, 12:52   #1
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan İcra takibi Tüketici Davası ve Sözleşmeye dayanan alacak vs

Arkadaşlar olay şöyle;

Emlakçılık yapan müvekkil gerek yatırım olması için gerekse ileride lazım olduğunda bir şube olarak açmak için bir yerde bir daire satın alıyor. Ancak Müteahhit dairleri zamanında teslim etmediği gibi dairelerin iç dekorasyonu ve donanımını da tamamlamıyor. Arsa sahibi ile yapılan sözleşmede ise dairelerin zamanında teslim edilmediği takdirde cezai şart olarak son teslim tarihinden itibaren her ay raiç kira bedeli üzerinde kira ödeneceği düzenlenmiş.

Aynı gün gerek daire sahibi olan emlakçı lehine hem icra takibi başlatılmış hem de tüketici mahkemesinde eksiklerin giderilmesi ve dairenin tesliminin sağlanması için dava açılmıştır.

Karşı taraf icra takibine arsa sahibi ile yapılan sözleşmenin daire sahibi lehine uygulanamayacağından bahisle daire sahibinin kira isteyemeceğinden hareketle itiraz etmiş ve itirazın kaldırılması talep edilmemiş üzerinden de 6 ay geçmiştir.

Ancak bu arada tüketici mahkemesinde açılan dava müvekkil lehine sonuçlanmış ve mahkeme eksilerin giderilerek dairenin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesine hükmetmiştir.

Ancak yine kararın kesinleşmesine rağmen müteahhit hiç bir şekilde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemiş en sonunda müvekkil eksiklikleri kendi gidererek daireye yerleşmiştir.

Bu durumda;

1- itiraz edilen ve itirazın üzerinde 6 ay geçen icra dosyasında itirazı kaldırmanın bir yolu var mıdır? yoksa itiraz 6 ay geçtiğinden dolayı kaldırılamaz mı? itiraz kaldırılamıyorsa yani artık o dosya üzerinde takibe devam etme durumu yoksa cezai şarttan dolayı ödenmesi gereken bu kira alacakları nasıl tahsil edilebilir? tekrar bu kira alacaklarına dayanan bir icra takibi yapılabilir mi? yoksa bu kira alacakları için alacak davası mı açmak gerekir?

2- Müvekkil daireye yerleşmiş ve eksikleri kendisi gidermiştir bu durumda tüketici mahkemesinin hükümleri nasıl yerine getirtilebilir? Yani müvekkilin kendi giderdiği eksiklerin karşılığı nasıl alınır? Tüketici mahkemesi kararını basit bir şekilde icraya konulması yeterli midir? Yoksa direk tüketici mahkemesinin kararı üzerinden gidilebilecek bir yol var mıdır?