Mesajı Okuyun
Old 05-11-2010, 15:38   #9
Admin

Sayın Av.G.Kara,

Yanıt veren tüm meslektaşlarıma, özellikle de Sayın Ergin'e katılıyorum. Böyle bir dava açarsanız kazanma şansınız olduğunu ben de düşünmüyorum ve sizin aksinize bu durumu da "gayet adil" buluyorum.

Merakım şu : Euro'nun bir dönem çok yükseldiğini belirtmişsiniz (ki ben aslında buna da katılmıyorum. Uyarlama davalarının "moda olduğu" dönemlerde dövizin yıllık artış hızları %100'lerle ifade edilen noktalardı). Euro bu yıl aslında sadece dolar karşısında o da birazcık yükseldi. Eğer sizin kiranız dolar üzerinden olsaydı, evsahibinizin dolar düşük kaldı diyerek "uyarlama davası" açması karşısında tepkiniz ne olacaktı?

Ayrıca yine önemle belirtmek gerekir ki, kira sözleşmenizin uzama sebebi kiralayan fesih ihbarnamesi çekmemesi değil, kiracı olarak sizin çekmemenizdir. (Hukuki gerekçe için bkz) Dolayısıyla halen ödediğiniz kiraya sizin tek taraflı uzatma hakkınız nedeniyle belki kiralayan itiraz edebilir (ki bu durumda kira tesbit davası açma hakkı da mevcuttur) ancak siz itiraz edemezsiniz, zira imzaladığınız şartları artık beğenmiyorsanız, sözleşme süresi bittiğinde kontratı fesh etme hakkınızı kullanmanız beklenirdi.

Müvekkilinizin sizin ifadenizle "böyle bir yerden çıkmak istememesi" ise, kira bedelinin hakkaniyete ne kadar uygun olduğunu en güzel emaresi olsa gerek.