Mesajı Okuyun
Old 01-11-2010, 15:37   #4
Ziyaretci11

Alıntı:
Yazan Atahun
Ben Nevzat bey gibi düşünmüyorum. Sözleşmede bu konuda nasıl bir hüküm var? tam olarak bilmemekle birlikte kişisel fikrim; İşçi eğer ayrılış tarihi itibariyle yıllık prim için satış kotasını (hedefini) yakalamışsa işverenden prim alacağı talep edebilir. "Eğer çalışıyor olsaydı, satış hedefini yakalardı" varsayımı ile yola çıkıp, satışı yapılmayan ve alınmış siparişler de hesaba katarak işverenden prim alacağı talep etmek mümkün değildir diye düşünüyorum.

Çünkü, işçinin ücret ve buna benzer alacakları talep edebilmesi için ayrılış tarihi itibariyle bunlara hak kazanmış olması gerekir. İşçi ayrılış tarihi itibariyle prim alacağına hak kazanmamış olup, üstelik kendi arzusu ile iş akdini sonlandırmıştır.

Sayın Atahun,

Çok teşekkürler. Sözleşmede işçinin, ilgili yılın prim uygulamasına tabi olacağı yazıyor, başkaca herhangi bir detay mevcut değil. Ancak, işçi çalıştığı dönemde hep aynı prim uygulamasına tabi olmuş. Bir diğer ifadeyle yıl sonunda gerçekleştirilen satış rakamları incelenerek buna bağlı belirli bir prim ödemesi yapılmış kendisine. Evet, ortada koyulan bir satış hedefi mevcut fakat bu durum sözle bildiriliyor kendilerine. Ayrıca, daha önceki yıllarda hedef tutturulamasa da yöneticinin kanaati ile yine de prim ödemesinin uygulandığı gerçeği var.

Şimdi ortada bir yorum meselesi ve farklılıkların da yorumdan kaynaklandığı gerçeği var. Şahsi kanaatim ve yorumum, prim de mahiyet itibariyle işçi ücretinden farklı olmadığına göre, nasıl ki işinden istifa ederek ayrılan işçi o güne kadar çalıştığı ücretini (ilgili ayın ayrıldığı güne kadar olan bölümü de dahil olmak üzere) alıyorsa prim konusunda da bir farklılık gözetilmemesi gerektiği yönünde. Aksi yönde herhangi bir düzenleme mevcut değil, tek sorun prim ödemeleri yıl sonunda yapılıyor. Şimdi buradan hareketle, yani prim ödemesi yıl sonunda yapılıyor diye yıl sonunu görmeden işten ayrılan işçi, şirkete kattıkları göz ardı edilerek prim ödemesinden mahrum mu bırakılacak? Ne vicdanım ne de hukuk mantığım bunu kabul edemiyor malesef.

Saygılarımla.