Mesajı Okuyun
Old 01-11-2010, 12:04   #11
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Hatun Olguner
Mahkemeler görüşlerini açıklama olgunluğuna erişmiş çocukları bu tür etkilerden uzak tutarak dinlemekte,duruşmada çocuğu etkileme ihtimali olan taraf olmadan dinlemekte ve çocuğun isteğine göre karar vermektedirler.

Sayın Av. Hatun Olguner,

bana içinde olduğum ve senelerdir yaptığım işi açıklamaya çalışıyorsunuz. Mahkemelerin nasıl çalıştığını ve çocukların nasıl dinlendiğini bildiğimi zannediyorum. Ayrıca yargıçların psikolojik konularda yetersiz olduğunu ve çocukların asıl irade ve isteklerinin tesbitinde bilirkişi raporuna başvurulduğunu ve Alman mahkemelerinin çocukların haklarını korumak ve çocukların istek ve iradelerini tespit edebilmek için bir kayyım tayin ettiklerini de biliyorum ve değindiğim bu son işi yapıyorum.

Ve bunları bildiğim ve yaşadığım için de 'çocuk kimin yanında ise, kimin yanında uzun süre yaşadı ise, o nun istediği yönde hareket eder' düşüncesindeyim. Bunun neden böyle olduğu ve çocuk psikolojisi, çocuk iradesinin nasıl geliştiği, çocukların korkuları ve gerçek istekleri üzerinde ayrıca durulması gereken önemli konular.

Bir örnek:
Babalarının Almanya'dan Türkiye'ye kaçırdığı ve Türkiye'de bir yatiştirme yurduna yerleştirdiği iki çocuk, kendileri ile yapılan telefon görüşmelerinde ve mahkemede annelerine gitmek istediklerini belirttikleri için Türkiye'deki mahkeme velayet hakkını anneye verdi. Anne, çocukları Türkiye'den Almanya'ya getirmesi için babaya vekaletname verdi. Türkiye'de iken annemize gitmek istiyoruz diyen çocuklar Almanya'ya geldiklerinde annelerini O..... olarak nitelendirerek annelerine gitmek istemediklerini ve babalarının yanında kalmak istediklerini söylediler.

Büyük ikramiyelik soru: Çocukların istek ve iradeleri hangisidir acaba?
a) Türkiye'de mahkeme önünde belirttikleri, 'annemize gitmek istiyoruz'mu?
yoksa
b) Almanya'ya geldikten sonra 'babamızın yanında kalmak istiyoruz' mu?
c) Çocukların istek ve irade beyanları neden iki üç aylık bir süre içinde ters yüz olmuştur?

Saygılarımla