Mesajı Okuyun
Old 28-10-2010, 22:14   #5
Pınar

 
Varsayılan

Sayın Armağan Konyalı,

İlginiz için teşekkür ederiz.

Bahsi geçen sorumuzda galiba aşağıdaki ayrıntıları tam olarak veremedik. Bu nedenle aşağıdaki veriler çerçevesinde görüşleriniz değişir mi onu sormak istedik. Şimdiden teşekkürler.

1. Söz konusu alan, tek bir parselde bulunan, bir inşaat şirketi tarafından inşa edilmiş toplam 49 bağımsız müstakil bölümden oluşmaktadır.
2. İnşaat şirketi bağımsız bölümleri satarken alıcılara bağımsız bölümlerin etrafındaki bahçelerin kendilerine ait olduğunu söylemiş, vaziyet planında(planda var fiilen yok) bahçeleri bitki çiti ile ayırmıştır.
3. Vaziyet planında ortak alan olarak sadece otopark ve yaya yolu gösterilmiştir.
4. Ancak tapu devri esnasında, bağımsız bölümler tapu sicilinde belirtilmiş, bahçeler ise arsa payı şeklinde pay oranlı olarak sicile işlenmiştir.
5. Bağımsız bölüm sahiplerinin arsa payları büyük küçük ve orta olmak üzere üç şekildedir.
6. Site içinde bağımsız bölümlerin en başında, ortasında ve sonunda söz konusu bahçeler bulunmaktadır.
7. Söz konusu alandaki 49 yapının sahipleri bir yönetim planı oluşturmuşlar ve site yönetimine geçmişlerdir.
8. Sitedeki bazı malikler, ortak alan iddiası ile sadece orta blok üzerindeki bahçeden bir yol geçirmek istemektedirler.
9. Orta Bloktaki köşe malikler ise karşı çıkmakta, bu yolun mülkiyete müdahale, özel yaşam alanına girme ve güvenlik handikaplarına ilişkin sonuçlar oluşturacağını düşünmektedirler.
10. Tüm evlerin arka kapıları ise söz konusu bahçeye açıldığı için başkaca bir geçit alanı her bağımsız bölüm açısından mevcuttur.

Size şunları sormak isteriz:
1. Bağımsız bölümün çevresindeki bahçeler kat mülkiyeti kanunu çerçevesinde ortak alan mı yoksa mülkiyet hukuku anlamında paylı mülkiyet kapsamında mı değerlendirilmelidir?
2. Buralarda yapılacak tasarruflar paydaşların tamamın mı yoksa nitelikli veya basit çoğunlukla mı yapılabilir?
3. Ortak mülkiyete konu her alan, kat mülkiyetindeki gibi ortak yer mi sayılır?