Mesajı Okuyun
Old 23-10-2010, 13:40   #75
Gemici

 
Varsayılan

Hukuk ve Siyaset

Bazı durumlarda hukukun nerede başladığını ve siyasetin nerede bittiğini birbirinden ayırabilmek zor oluyor; Ben bu mesajın herhangi bir siyasi kanada mal edilmeden okunmasını rica ediyorum.

1. HSYK seçimleri gündemde iken aniden yargıyı ilgilendiren ikinci bir bomba patladı. Medya haberi şu başlıklarla veriyor: 'Yargıda rüşvet depremi', 'Yuksek Yargıda Rüşvet' ve 'Yargida Büyük Rüsvet Operasyonu.' Bu bir tesadüf mü?

2. Kimden okuduğumu veya duyduğumu hatırlıyamıyorum, ama Türkiye'nin toplumsal yapısı hakkında 1970 lerden aklımda şu tanımlama kalmış; 'Deve'ye boynun neden eğri?' diye sormuşlar, 'nerem doğru ki' diye cevap vermiş. Tanımlama, belki herşeyi doğru ve eğri olarak değerlendirmekle biraz basite kaçıyor, buna rağmen Türkiy'nin toplumsal yapısını açık bir şekilde ortaya koyuyor; Tanımlamanın ortaya çıkardığı gerçek şu: Türkiye'nin yargısı ülkenin toplumsal yapsının bir parçasıdır. Türkiye ne ise yargısı'da odur. Ne bir eksik ne bir fazla. Böyle olunca da 'vur abalıya' misali yargıya yüklenmek çözüm olamaz.

3. Hiçbir şey yüzde yüz beyaz veya siyah ve yüzde yüz doğru veya eğri değildir. Bir uçtan düğer uca giderken nüans farkları ve geçişler vardır. Bu iyiler ve kötüler için'de söz konusudur. Kötülerin içindeki iyiler ve iyilerin içindeki kötüler, hangi meslekten ve hangi toplum katmanından olurlarsa olsunlar, en başta insandırlar. İnsan oldukları için'de tüm diğer insanlarda olan, korku, cesaret, sevgi, acıma, güvenlik, yakınlarını koruma, öç alma, geleceğini garanti altına alma gibi duyguları ile donatılmışlardır ve aldıkları kararlar ve eylemleri bu duyguların etkisi altında gelişip meyvesini verir. Karar ve eylemlerin gelişip olgunlaşmasında rol alan ikinci bir etken sosyalizsyon ve meslek etiğidir. Her iki etkeni dengeleyip ona göre hareket eden insanlar olduğu gibi, bir etkenin veya diğer etkenin baskın gelmesi sonucu hareket eden insanlar da vardır. Günlük korkularının etkisinde kalmadan iyinin ve kötünün, eğrinin ve doğrunun bir karşılaştırmasını yaparak, referandum öncesi ve sonrası kısır döngüsünün etkisinde kalmadan, olayları değerlendiren ve aklın gösterdiği yönde karar veren ve hareket eden insanları tebrik etmek gerekir.

4. Aklımda yanlış olarak kalmadı ise bu alanda HSYK seçimleri ve Hakimler ve Savcılar kast edilerek şöyle bir cümle kullanılmıştı: 'Avukatlar'da aynı şekilde davranır mıydı?
Sorunun cevabı bir önceki şıkta.

5. Tartışılmayacak ve tabu olarak kalacak bir konu olmamalı. Her konu üzerinde tartışarak aklın ve mantığın önderliğinde belirli bir ortak noktada buluşmak zorundayız, demokratik bir çözüm bulmak istiyorsak.

6. Aklın ve mantığın önderlik yapabilmesi için olayların detaylarının ve perde arkalarının bilinmesi gerekir.
Biliyor muyuz?

Saygılarımla