22-10-2010, 17:27
|
#1
|
|
belediyeden kiralanan yerden Milli Emlak Müdürlüğünün ecrimisil talebi
Merhaba meslektaşlarım.
Müvekkil 2002 yılında "A" belediyesinden encümen kararı ile bir pazar yeri kiralıyor. Kira bedellerini düzenli olarak Belediyeye yatırıyor. Kiraladığı yerde mükellefiyet tesis ediyor. Vergi ve harçlarını düzenli ödüyor.
2005 yılında müvekkile, kiralanan alanın hazine arazisi olduğu ve kullandığı geçmiş dönem için ...-Tl ecrimisil ödemesi gerektiği yönünde Milli Emlak G.M'den yazı geliyor. Müvekkil de bu yazıya ilgili yeri "A" belediyesi- nden encümen kararı ile kiraladığını, kira vergi vs'lerini düzenli ödediğini, kendisinin haksız işgalci olmadığını, haksız işgalci var sa onunda belediye olabileceği şeklinde cevap veriyor.
2007 yılında işyeri iş makineleri ile yıkılıyor.
2010 yılında müvekkil, bağlı olduğu vergi dairesine ceza ve faizleri ile birlikte ecrimisil den dolayı borçlu oluğunu ve icra işlemlerinin başlatıldığını öğreniyor ve bana geliyor.
Bağlı olduğu vergi dairesine vergilendirme hatası oluğu gerekçesi ile asıl alacak, faiz ve cezanın kaldırılması için başvuruda bulunduk. Vergi dairesi 60 gün içinde cevap vermedi. Şimdi dava açılması gerekiyor ama nasıl bir yol izlenmesi gerektiği yönünde teredütlerim var. Bu teredütler;
1) Dava vergi Mahkemesinde mi yoksa İdare Mahkemesinde mi açılacak? (Hazinenin ecrimisil taleplerine karşı İdare Mahkemesinde dava açılması gerektiği malum ancak olayın vergi dairesine intikal etmiş olması davanın Vergi Mahkemesinde açılmasına gerekçe olabilir mi?)
2) Zaman aşımına tabi olurmu?
3) Kamunun ecrimisil taleplerinde bilindiği üzere kusur aranmıyor. Bu durumda müvekkil kusursuz da olsa sorumluluk kapsamına sokulabiliyor. Bunun aksini ortaya koyabilecek görüşleriniz ver mı?
4) İşgalcinin kim olduğu konusunda teredütlerim var. Bana göre belediyenin encümen kararı ile kiralama yapıldığından (dolayısıyla vatandaşların, aynı zamanda bir kamu kurumu olan belediyelerin işlem ve eylemlerinin yasal olduğu inancının korunması gerekir) işgalcinin müvekkil değil belediye olduğunu düşüyorum. Ancak 3'ncü madde de belirtili kusursuz sorumluk hali bu durumu zora sokuyor.
5) Belediyeyi hasım göstermek gerekir mi?
6) Sadece belediye karşı açılabilecek ne tür bir dava olabilir. (özellikle zamanaşımını da düşünürsek)
6) Diğer önerileriniz.
Görüşleriniz benim için değerli olacaktır. İlgili meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
|