Mesajı Okuyun
Old 20-10-2010, 23:41   #3
Av. Eugen Huber

Sayın BALDIRAN. Hemen adım adım özetlemek gerekirse:
1. İdare Mahkemesi, bir arsa hakkında (x nolu parsel) verilmiş olan imar durum belgesi İPTAL ediyor. İptal gerekçesi şu: Bu arsanın komşu parselle (y nolu parsel) tevhidi istenmiş. (Ama tevhidi istenen komşu parsel inşaatı bitirmiş.) Ve davaya konu bu (x nolu parsel) arsanın büyük kısmı yeşil alan olarak bırakılmış. Arsanın takriben yüzde 15'inde inşaat izni var ama hiçbir şeye yaramıyor. İdare Mah. özetle bu işlemi hukuka aykırı bularak iptal ediyor.
2. Karara uygun olarak yeni imar durumu verilmiyor. İdarenin gerekçesi ise şu: "Bu x nolu parselin diğer yanında bulunan z nolu parsel duvarlarına pencere açmak için 1 metre çekme yapmış; şimdi şimdi bu x parselden de bu çekme işlemini yapmalıyız. Ama o zaman imar yönetmeliğine uygun inşaat yapılamaz. O yüzden arsanın taşınmazdaki konumunu değiştiremem" Özeti bu.
3. Bunun üzerine arsa sahipleri olarak imar komisyonu üyeleri hakkında maddi+manevi tazminat davası açılıyor. Sebebi: "Bu iptal kararı uygulansaydı, bahçe kısmı küçülerek inşaat oranı artacaktı ve o zaman arsa .....TL'ye satılabilecekti. Ya da müteahhide verilebilecekti(yoksun kalınan kar.) Oysa şu an bu haliyle inşaat yapılması imkansız. O yüzden 0 TL. eder. Ayrıca z nolu parsel çekme işlemini kendi arsasına yapacağı yan duvara pencere açmak için yapmışsa, x parseli de neden aynı işlemi yapmak zorunda? Oysa bakın, karar da getirdik size....." şeklindedir.
SORU: İdarenin iddiasının doğru olduğu düşünülürse (yani imar durumu hakkında verilmiş iptal kararına uygun olarak yeni bir imar durumu verilmesinin maddi olarak imkansız olduğu var sayılırsa)bu tazminat davasına bakan mahkeme "Kusura bakmayın arkadaş, karar var ama bakın uygulanamıyor, red ediyorum" diyebilir mi? Hayır diyemezse, maddi tazminatı kabul eder mi; ederse maddi tazminat miktarı nasıl belirlenir?
NOT: Adli mahkeme, keşif kararı verdi. (Kadastro, inşaat ve hukukçu bilirkişilerden oluşan heyet marifetiyle mahallinde inceleme yapılmasına + müddeabihin dava tarihi itibariyle değerinin tespitine şeklinde..) Dava Tarihi: 29 Haziran 2009'dur. Oldukça kırparak yazmaya çalıştım.
Saygılarımla.