Mesajı Okuyun
Old 19-10-2010, 23:09   #1
mehves

Varsayılan Taşınmazın ihale ile satışından sonra ipoteğin aile mahkemesi kararı ile fek edilmesi

Sayın meslektaşlarım;

İçinde bulunduğumuz karmaşık durum ile ilgili fikrinize danışmak gereği duydum.

Müvekkilim, evini bir bankaya ipotek vererek kredi almış. Daha sonra bu kredi borcu ödenmediği için banka ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibine geçti ve taşınmaz ihale ile bir üçüncü şahsa satıldı. İhalenin feshi davası açtık. Davamız reddedildi. Temyiz ettik. Dosya Yargıtay'da.

Bu arada, müvekkilimin eşi aile mahkemesinde bir dava açarak, ipotek konusu taşınmazın aile konutu olduğunu, kendisinin muvafakatı alınmadan tesis edilen ipoteğin fek edilmesi gerektiğini ileri sürüyor, iddiasını ispat ediyor ve aile mahkemesi de ipoteği fek ediyor.

Mahkeme kararı yazılma aşamasında iken, Yargıtay'daki ihalenin feshi davası onanıyor ve mahkemesine gönderiliyor.

Şimdi:

- Esas icra dosyasına açtığımız taleplerle ipoteğin fek edildiği bilgisini, mahkeme kararının örneğini sunduk, takibin durdurulmasını talep ettik. Esas icra dairesi, "ihale yapılmamışsa takibin durdurulmasına" karar vererek talimat icrasına talimat yazdı.

- Talimat icra dairesi de ihalenin yapıldığına ilişkin cevabını esas icra dairesine gönderdi.

- Ben, esas icra dairesinden "takibin iptaline karar verilmesi" gibi bir talepte mi bulunsam da bu olayı icra yargısına taşısam? İcra Müdürü ile düşündük, en doğru yol bu diye karar verdik. Müdür doğal olarak talebi reddedecek ve ben de şikayet yolu ile konuyu icra hakimi önüne taşımayı deneyeceğim.

Çünkü sonuçta ipotek fek edildi ve takibin dayanağı kalmadı ( yalnız karar kesinleşmedi ). Benim amacım, ipoteğin fekki kararı kesinleşinceye kadar taşınmazın üçüncü kişi adına tescilini bekletebilmek. Bunun için ihalenin feshi davasında karar düzeltme de yapacağım ama ipoteğin fekki, ihalenin feshi için yeterli bir sebep olmayacaktır.

Benim yapmam gereken şey takibin iptaline ilişkin bir karar alabilmek diye düşünüyorum. Bunu yapabilmenin yolu da ancak bir şikayet ile takibin iptalini istemek ve gerekirse bir tedbir kararı alarak ipoteğin fekki davasının kesinleşmesinin beklenilmesini sağlamak olmalı...

Daha farklı görüşte olan, bana ışık tutabilecek meslektaşlarımdan fikirlerini bekliyorum.