Mesajı Okuyun
Old 18-10-2010, 11:51   #6
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.m.taçyıldız
merhaba değerli meslektaşlarım;
Müvvekkil 1991 yılında İzmir 6.noterlikte yaptığı bir sözleşmeyle bir araç satın alıyor. Bu satış trafik sicil müdürlüğüne ve ilgili yerlere bildiriliyor. Bundan birkaç ay sonra aynı aracı yine aynı noterde başka birine satıyor. Ancak bu satım sicile ve vergi dairesine bildirilmediğinden müvekkile birkaç gün önce vergi borcu geliyor. Sorun şu ki; müvekkil noterde yapılan araç satış sözleşmesini kaybetmiş ve alıcıya ulaşamıyoruz.
Şimdi ne yapmamız gerekiyor ve özellikle noterden bu sözleşmenin onaylı bir örneğini nasıl alabiliriz?

Noterlik Kanunu'nun 94. maddesine göre "ilgililerin", bunların yasal temsilcilerinin ve vekillerinin ya da mirasçılarının örnek alma hakkı vardır. Noter tarafından örnek verilmezse, aynı yasanın 95. maddesine dayanarak mahkemeden örnek verilmesini isteyebilirsiniz.

İlgili maddeler:

Alıntı:

Madde 94 - Noterler tarafından yapılan işlemlerin örnekleri, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya vekillerine yahut da mirasçılarına verilir.
Bu örnek, masrafı verilmek suretiyle o yerdeki noter eliyle diğer bir şehirdeki noterlikten de getirtilebilir.
Ancak, Türk Kanunu Medenisi hükümlerine göre açılmadıkça, vasiyeti yapandan veya bu konuda özel yetkiyi kapsıyan, noterlikten onaylı vekaletnameyi taşıyan vekilinden başkasına, vasiyetnamelerin örneği verilemez.

Madde 95 - Yukarıdaki maddede sayılanlardan başkasına örnek verilmesi, noterliğin bağlı bulunduğu asliye hukuk veya münferit sulh hakiminin iznine bağlıdır.
Birinci fıkraya göre verilecek örneklerin, konsolosluklarda düzenlenen evraka ait olması halinde izin, örneği talebeden şahsın Türkiye'deki son ikametgahı mahkemesince, son ikametgahı tespit edilemiyen hallerde ise Ankara Asliye Hukuk Mahkemesince verilir.
Bu izin hiçbir harç ve vergiye tabi değildir.