14-10-2010, 10:17
|
#4
|
|
1-Dava konusu aracın ticari olup olmaması, karşı tarafı, yani aracı satan firmayı ilgilendiren bir husus değildir. Burada önemli olan ve görevli mahkemeyi belirleyecek olan husus, müvekkiliniz ile satıcı firma arasındaki satış sözleşmesinin hukuki niteliğidir. Buradan hareketle, müvekkiliniz tüketici konumunda olduğu için tüketici mahkemesinin görevli olduğu düşünülebilirse de, aradaki işin her iki taraf için de ticari iş oması nedeniyle ticaret mahkemesinin görevli olduğu ihtimali daha ağır basıyor.
2-Davayı öncelikle satıcı firmaya karşı açmanızı, satıcı firmanın yapacağı savunma ve yargılama aşamasında oluşacak duruma göre, yakıtın alındığı firmayı da davaya dahil etmenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca; açacağınız davada, motorun tamir ve bakım masraflarının yanı sıra, aracın yatması nedeniyle çalışamadığı günlere ilşkin zararınızı da talep edebilirsiniz.
3-Ortada size ait motorun olması önemli değil. Çünkü zaten o motoru belki de hiç bulamayacaklar. Bence burada olayı başka bir yönüyle ele alacak olursak, yani motorun arıza vermesinden çok, motor numarasının yanlış olmasından (yanlış motorun verilmesinden) yola çıkacak olursak, bu motor ayıplı mal sayılır, Bu sebeple, bu aracı, ayıpsız bir misliyle değiştirme ya da ödediğiniz bedeli talep edebilirsiniz.
|