Mesajı Okuyun
Old 04-10-2010, 10:43   #2
Av. Hilal Ceren HATİPOĞLU

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi

Esas: 2006/19061
Karar: 2007/4781
Karar Tarihi: 21.02.2007

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI - İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI İLE YILLIK İZİN FAZLA MESAİ HAFTA TATİLİ VE GENEL TATİL ÜCRETİ ALACAKLARININ ÖDENMESİ İSTEMİ - ÜCRETLERİN TAM OLARAK ÖDENMEMESİ - FİİLEN FESİH OLGUSU - DAVACI FESHİNİN HAKLI NEDEN DAYANMASI

ÖZET: Dosya içeriğinden davacının davalıya ait inşaat işyerinde çalışırken çalıştığı inşaatın bitirildiği ancak işveren tarafından davacının hizmet aktinin feshedilmediği, ücret ödemelerinin ve prim ödemelerinin sürdürüldüğü, yeni başlanan inşaat işyerinde sigorta girişinin yapıldığı, davacının Temmuz 2003 ayına kadar ücret ödemelerine ilişkin bordroları imzaladığı, Ağustos ve Eylül 2003 ücret bordrolarında imzasının mevcut olmadığı, davacının 1.10.2003 tarihinden itibaren işe devam etmediği ve aynı tarihte eldeki bu davayı açtığı, çalışılmayan hafta tatili ve genel tatil ücretlerinin ödenmediği anlaşılmıştır. Bu gelişmelerden çalışılmayan hafta tatili ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, ücretlerinin tam olarak ödenmemesi nedenleri ile 1.10.2003 tarihinden itibaren davacının işe gelmeyerek fiilen fesih olgusunu ortaya koyduğu ve davacının feshinin haklı nedene dayandığı anlaşıldığından kıdem tazminatı isteğinin kabul edilmesi gerekir.

(4857 S. K. m. 17) (1475 S. K. m. 14, 41, 46, 47, 57)

Dava: Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Karar: 1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davacı 15.3.2003 tarihinde hizmet aktinin davalı tarafından sona erdirildiğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve bir kısım işçilik alacakları talebinde bulunmuştur. Davalı ise 15.3.2003 tarihinde ve daha sonraki günlerde davacının iş akdini feshetmediklerini 1.10.2003 tarihinden itibaren davacının iş yerini terk ettiğini savunmuştur.

Mahkeme davacının hizmet akdinin sona erdirilmediği gerekçesi ile ihbar ve kıdem tazminatı isteklerini reddetmiştir.

Dosya içeriğinden davacının davalıya ait inşaat işyerinde çalışırken çalıştığı inşaatın bitirildiği ancak işveren tarafından davacının hizmet aktinin feshedilmediği, ücret ödemelerinin ve prim ödemelerinin sürdürüldüğü, yeni başlanan inşaat işyerinde sigorta girişinin yapıldığı, davacının Temmuz 2003 ayına kadar ücret ödemelerine ilişkin bordroları imzaladığı, Ağustos ve Eylül 2003 ücret bordrolarında imzasının mevcut olmadığı, davacının 1.10.2003 tarihinden itibaren işe devam etmediği ve aynı tarihte eldeki bu davayı açtığı, çalışılmayan hafta tatili ve genel tatil ücretlerinin ödenmediği anlaşılmıştır. Bu gelişmelerden çalışılmayan hafta tatili ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, ücretlerinin tam olarak ödenmemesi nedenleri ile 1.10.2003 tarihinden itibaren davacının işe gelmeyerek fiilen fesih olgusunu ortaya koyduğu ve davacının feshinin haklı nedene dayandığı anlaşıldığından kıdem tazminatı isteğinin kabul edilmesi gerekirken reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye İADESİNE, 21.02.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları