Mesajı Okuyun
Old 01-10-2010, 10:54   #16
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
Evet, Adnan Bey'in belirttiği gibi ben de, ihaleyi kazandığı halde bedeli ödememenin "haksız fiil eylemi" olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Küçük itirazlarıımdan birisi buydu.

Dolayısıyla zamanaşımı süresi bakımından da tatbik edilecek hükmün Haksız Fiile müteallik BK.60. madde hükmü olabileceği ve 1 ve 10 yıllık sürelerin geçerli olması gerektiği düşüncesindeyim.

Söz konusu iki ihale arasındaki farkın, hukuki niteliğinin haksız fiil temelinde talep edilmesi gereken bir "tazminat" olabileceği kanaatindeyim.

Kanaatimce bu farkın cezai şart olarak nitelendirilmesi BK.158.maddenin lafzı itibariyle de mümkün değildir. Zira bilindiği üzere Cezai şartın temelinde bir taraf işlemi olan mukavele bulunur. Bu itibarla ve bilindiği gibi cezai şart ancak mukaveleden doğar, düşüncesindeyim. Somut olayda bir mukavelede taraflarca kararlaştırılan bir tutar söz konusu olmadığı için, iki ihale bedeli arasındaki fark cezai şart olarak nitelendirilemez.(Diye düşünüyorum)

Zamanaşımının başlangıcının ise, 1 yıllık süre bakımından öğrenmenin gerçekleştiği en erken tarih olan ikinci ihalenin kesinleştiği tarihten önce olamayacağı düşüncesindeyim.

Özetle, zamanaşımı bakımından uygulanacak hükmün kanundan doğan tazminatlar için geçerli olan 10 yıllık genel süre değil, haksız fiiler için geçerli olan 1 ve 10 yıllık süre olması gerektiği düşüncesindeyim.

İki ihale bedeli arasındaki farkın davaya ve icra takibine konu edilemeyeceğinde; tüm alıcılardan kastın ihale bedelini ödemeyerek ihalenin feshine sebep olan alıcılar olduğunda mutabıkız sanırım

O halde şayet icra dosyası alacaklısı (1. alacaklı ihale bedelini yatırmadı; İİK m.133 mucibince 2.ihale alacaklısı da ihale bedelini yatırmadı ve devamla) 3.-4. ... ihaleleri geciktirmişse; tam sürelerinde ihaleler yapılmayıp arada zaman geçmişse; BK m.41 i uyguladığınızda ve dolayısıyla BK m.44: " Mutazarrır olan taraf zarara razı olduğu yahut kendisinin fiili zararın ihdasına veya zararın tezayüdüne yardım ettiği ve zararı yapan şahsın hal ve mevkiini ağırlaştırdığı takdirde hâkim, zarar ve ziyan miktarını tenkis yahut zarar ve ziyan hükmünden sarfınazar edebilir." ü uygulamak gerekeceğinde iki ihale bedeli arasındaki farktan tenkis talep edilebilecek midir? Nereden? Ne şekilde?

Saygılar...