Mesajı Okuyun
Old 29-09-2010, 23:47   #45
CATWOMAN

 
İnceleme Yemek yiyip ücreti ödemeden kaçan kişinin işlemiş olduğu suç nedir?

Merhabalar;

Konuya öncelikle teknik olarak yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Yani suç hırsızlık mıdır, dolandırıcılık mıdır, emniyeti suistimal midir, başka bir suç mudur, yoksa ortada suç yok mudur?

* 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu' nun Hırsızlığı düzenleyen 141 / 1. maddesinde; " Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye..." denimektedir. Yemek taşınır bir maldır, kişi yemeği yemekle kendisine yarar sağlamaktadır. Ancak burada önemli olan husus, zilyedinin yani lokanta sahibinin haberinin olmaması gerekir. Yani müşterinin, lokanta sahibinin rızası ve bilgisi olmaksızın bir yemek çalması zorunludur.
Konuya bir örnek vermek gerekirse; Yıllar önce küçük bir çocuk, canı çektiği için baklava çalmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam, bu çocuk hırsızlıktan ceza almıştı. Olayımızda ise, lokanta sahibi yemeği kendi isteği, bilgisi ve rızası dahilinde müşteriye servis etmiştir. Kanımca hırsızlığın söz konusu olması mümkün değildir.

** Yine TCK' nın Dolandırıcılık' ı düzenleyen 157. maddesinde; " Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye" denilmektedir. Lokanta sahibi, hangi müşterinin ücret ödeyip hangisinin ödemeyeceğini bilemez ve hayatın olağan akışı dikkate alındığında lokantaya yemek yemeye gelen kişilerin, yemeğin ücretini ödeyecekleri esas kabul edilir. Zaten lokanta sahibinin, bu saikle yemek servisi yaptığı kesindir. Yoksa ücret ödenmeyeceğini bile bile servis yapması da zaten kendisinden beklenemeyecek bir davranış olacaktır. Burada müşteri, lokanta sahibinin zararına ve kendi yararına davranarak, lokanta sahibini hileli davranışlarla aldatmaktadır, Burada nitelikli dolandırıcılığın söz konusu olması ise mümkün değildir, zira maddede fiilin hangi hallerde nitelikli dolandırıcılık sayılacağı açıkça belirtilmiştir.

*** Güveni kötüye kullanma suçuna bakacak olursak; TCK m 155' de; " Başkasına ait olup da, belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi" denilmektedir. Burada, yemek lokanta sahibine aittir, ancak yemeğin zilyetliğini müşteriye devretmiş değildir. Aksine yemek, müşteriye servis edilmekle, artık ona ait olmaktadır ve müşterinin yemeği sahibine iade etmek gibi bir zorunluluğu yoktur. Burada müşteri sadece yemeğin bedelini ( alacak - borç ilişkisinde olduğu gibi ) ödemekle yükümlüdür. Örneğin çalıştığı işyerinde kendisine bir mal teslim edilen kişi, bu malı işverenden izinsiz olarak satarsa, güveni kötüye kullanma suçu oluşacaktır. Dolayısıyla Güveni kötüye kullanma suçunun oluşmayacağı kanısındayım.

**** Ortada bir suç olup olmadığına gelince; Kanunda açıkça belirtilmeyen fiillerin suç olarak kabul edilmeleri söz konusu değildir ve bilindiği üzere kıyas yasağı söz konusudur. Ancak yine hatırlatmak isterim ki; yıllar önce kapkaççılık da suç değildi, bir Hakim tarafından yağma suçu oluştuğu kabul edilerek ceza verilmişti. Bununla yapılmak istenen açıktır; toplumda artan ve değişen suç tiplerine göre Kanunkoyucu tarafından yeni maddelerin eklenmesi yada artan ve değişen suçların, mevcut maddelere dahil edilmesidir. Yani ihtiyaca göre suç ve ihtiyaca göre suç maddesi.Toplumdaki adalet, huzur ve güven, zaten ancak bu şekilde sağlanacaktır. Aksi halde, kanunda açıkça suç olarak belirtilmeyen ve cezasız bırakılan her davranış, toplumda ihkak-ı hak ve infiale yol açacaktır.

Belki Mala zarar verme düşünülebilir. Bu ise; " Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi" cezalandırılmaktadır. Elbette ki lokanta sahibi zarara uğramıştır.

Netice itibariyle;
Yemek yiyip ücreti ödemeden kaçan kişinin gerçekleştirmiş olduğu eylemin, dolandırıcılık suçu kapsamı içerisinde yer aldığı kanısındayım. Tıpkı kapkaççılık gibi, yemek yiyip ücret ödemeden kaçmak eylemleri de toplumda artarsa bu, dolandırıcılık kapsamı içerisine alınacaktır.

Saygılarımla...