Mesajı Okuyun
Old 27-09-2010, 18:29   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Edinilmiş mallara katılma rejimi eşler evlenirken başka bir mal rejimini seçmedilerse evlilik birliğinin 2002 yılı sonrası için uygulanacak yasal mal rejimidir.

Evlilik tarihiniz 2002 sonrasında ise, eşinizin evlenmeden önce kendisine ait olan mal varlıklarında genel olarak alacak hakkı talep etmeniz mümkün değildir. Ancak, eşinizin kişisel malarından kira geliri veya faiz gibi getiriler söz konusu oldu ise ancak bunlar üzerinde boşanma ile tasfiye payı alacağınız bulunacaktır. Bu alacak hakkı da toplam getirilerin yarısı olarak kabaca tabir edilebilir.

Eşinizin ölümü ile miras hakkına sahipsiniz. Ayrıca Medeni Kanun 652 gereğince, tereke malları arasında ev eşyaları ve aile konutu varsa sağ kalan eş, miras hakkına mahsuben kendisine mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir..

Eğer 2002 yılı sonrası evlilik birliği içinde karşılığı verilerek edinilen mallar varsa bunlar üzerinde tasfiye payı alacağınız olacaktır.

Değer artış payı ise, 2002 yılı öncesi veya 2002 yılı sonrası kendi şahsi paranız ile, eşinize ait malların alınmasına, korunmasına, iyileştirilmesine katkıda bulunmanız halinde bu katkıyı geri alabileceğiniz alacak türüdür. Burada somut katkınızı ispat etmek zorundasınız.

Değer artış payı veya tasfiye payı alacakları için açılan davaların karara bağlanabilmesi için öncelikle taraflar arasında boşanma kararı verilip kesinleşmelidir.

Sayın Konuk,

Her türlü hukuki işlem ve adımınızda MUTLAKA bir avukat ile hareket ediniz.

Aksi halde gereksiz yere masraf yapar, hak kayıplarına uğrayabilirsiniz.

Yoksul iseniz, bunu kanıtlayarak bulunduğunuz yer il barosundan tarafınza ÜCRETSİZ avukatlık hizmeti isteme hakıkınız da bulunmaktadır.

Saygılarımızla,