26-09-2010, 15:42
|
#2
|
|
Sayın Katılımcı,
Evlilik birliğinini temelinden sarsılması ve şiddetli geçimsizlik nedeni ile açabileceğiniz davada eşinizin KUSURLU hareket ve davranışlarını kanıtlamanız halinde boşanmaya karar verilebilecektir.
Anne , babanız, kardeşleriniz dahil en yakın akrabalarınızın, arakadaşlarınızın komşularınızın tanıklığından, hastahane raporlarından, savcılık şikayetlerinden, resim, mektup, telefon kayıtları, msn içerikleri vs.. her tür delilden yararlanabilirsiniz.
Çocuğunuzun dava sürerken doğması halinde, çocuğunuzun velayetini ve onun içinde tedbir ve iştirak nafakası taleplerinde bulunabilirsiniz.
Velayetine gelince, tanıklarınız, baba ve kayınvalidenin çocuğu istemediklerini, çocuğu aldırmanız için başkı ve şiddet uyguladıklarından boşanma davası içinde bahsetmelidirler.
Yeni doğan bir bebeğin velayetinin öncelikle anneye verilmesi düşünülür. Anneni çocuğa bir zararı söz konusu değilse, sorumluluklarını yerine getiriyorsa öncelik annenindir. Yeni doğan bir bebek anne şefkatine ve ilgisine muhtaçtır. Çalışmıyor olmanız velayete engel değildir. Baba çocuğnuun giderlerine katılmak ve mali gücü oranında karşılamak zorundadır. Kenidinize ait evinizin olası da iyidir. Çocuğun yaşayacağı ortamın belirli ve sağlıklı olması açısından olumlu değerlendirebilecektir.
**Çocuğunuz boşanma davasının kesinleşemesinden sonra doğarsa, velayeti askıdadır. velayetinin düzenlenmesi için dava açmanız gerekecektir. Velayet için az yukarıda yaptığımım açıklamalar aynen burada da geçerlidir.
Çalışmıyor olmanız sesebi ile davanın açılması tarihinden itibaren tedbir nafakası davada boşanmaya karar verilip kararın kesinleşmesinden sonra da yoksululk nafakası olarak devamını talep edebilirsiniz.
Ayrıca maddi ve manevi tazminat talebiniz. olabilir.
Eşinizin şiddet uygulaması devam ediyor ise, en yakın aile mahkemesinden, eşinizin evenize ve size yaklaşmasını engelleyen ve şiddet içeren davaranışlarına son veremesini sağlayan ve evden ve ev eşyalarından sizin yararlanamanıza yönelik ve sizi her türlü iletişim araçları ile rahatsız etemesini engelelyen ve varsa silahını teslim etmesini içeren TEDBİR kararları alabilirsiniz.
Bu kararlara uyulmaması halinde eşiniz hapis cezası alır. Davanın masrafı yoktur.
Davanızı tek başınıza yürütmeyiniz. Avukat desteği alınız.
Maddi durumunuz elverişli değil ise, bulunduğunuz yer il barosundan tarafınıza ücretsiz avukat tayin edilmesi için başvurunuz.
Saygılar.
|