Mesajı Okuyun
Old 17-09-2010, 12:24   #1
Av. Arzu Mercan

Varsayılan Avaller birbirlerine rücu edebilir mi?

Merhaba, A tüzel kişiliği keşideci olarak bir kambiyo senedi düzenliyor. B,C ve D de kambiyo senedinin ön yüzüne Aval olarak imza atıyor.
A tüzel kişiliği borcu ödemeyince alacaklı hem A ya kişideci olması sebebi ile hemde B,C ve D ye takip yapıyor. Takip borcunu Avallardan B ödüyor. Daha sonrada diğer Avallara yani C ve D ye aramızda müşterek müteselsil borçluluk ilişkisi var bu nedenle benim ödediğim paranın hisseleriniz oranında payınıza düşeni bana ödeyin diye dava açıyor.
Yaptığım araştırmada Aval'in lehine Aval olduğu kişi ile -ki burada keşideci -lehtara karşı müşterek müteselsil borçlu olduğu bu nedenle ödeme yapması halinde Aval olduğu kişiye rücu edebileceğini tespit ettim.
Ancak Avallerin arasında müşterek müteselsil borçluluk ilişkisi kurulduğu ve bu nedenle Avallerin birbirine dönebileceği konusunda hiç bir açık bilgiye ulaşamıyorum.Bu konuda bilgi ve özellikle aynı sıradaki avallerin birbirine rücuna ilişkin yargıtay karar gönderen herkese şimdiden çook teşekkür ederim. İyi günler.