|
|
|
|
11 eylül günü hükümetin siyasetin istediği kararları vermediği için adalet bakanınca kilitlenen hsyk vardı.
idareye bu yetkiyi beğenmediğini iddia ettiği 12 eylül anayasası vermişti. adalet bakanı ve müştaşarı van savcısının meslekten atılmasında nedense o gücünü kullanmamıştı. ayrıca verilen kararı ayrı verilen karara yargı yolunun kapalı olmasını ayrı tartışmak gerekir.
şimdi herşey değişti ama adalet bakanının konumu pek de değişmedi. ama yine istemedikleri şekilde yapılanma ve kararlar alınca hsyk yı kilitlemek için mazeretleri ne olacak merak ediyorum.
bu günün dünden ileri olduğu iddiasında olanlar olabileceği gibi benim gibi aksini düşünenler de olacaktır.
benim gördüğüm ve gazetelerden okuduğum aday hakim ve savcıların sanki yetkileri olacakmış gibi olmadık vaatlerde bulunarak kendilerine olan saygıyı, hem hukukçular hem de halk nezdinde örselemeye başladıkları.
|
|
 |
|
 |
|
Aman Allahım; savunma kutsaldır ama adalet bakanlığını savunmak zorunda kalacağım hiç aklıma gelmezdi.
Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararına, kurul üyesi müsteşar muhalif kalmıştı... Bakanlar zaten teamül gereği kurulun bu ve benzeri toplantılarına katılmıyorlar. Yani "yürütme" üzerine düşeni sanırım yaptı. Ama hani Türk siyasetine ve yargısına damgasını vurmuş bir söz vardır : "
Sizi içeri tıkan güç böyle istiyor" diye...
Sayın meslektaşım,
Tam da dediğiniz gibi 11 Eylül'e kadar yürütme, dilerse toplantı yapılmasını dahi (daha doğrusu karar alınmasını) engelleyebiliyordu.
Yeni yapıda bakan hazretleri ister kurula gelsin ister gelmesin, müsteşarını ister göndersin ister göndermesin
kurul toplanacak ve kararını alacaktır.
THS ile birlikte adalet.org sitesinin de üyesi olduğum için tüm samimiyetimle söylüyorum yukarıda bir kısımını sıraladığım isimlerin HSYK üyesi olması gerçekten çok olumlu sonuçlar doğuracak; bunu yaşayıp göreceğiz.
Yargı ile ilgili en yetkili idari kurulda artık kürsü yargıç ve savcıları da yer alacaktır avukat ta (avukatlar diyebilmek isterdim ama şimdilik sadece bir tane)
"Yapılan anayasa değişikliği mükemmeldir, bütün sorunlar hele ki yargının sorunları çözülmüştür" gibi komik bir iddiada bulunmuyorum. Ama tekrar ifade ediyorum, bu düzenleme eskisinden iyi olacaktır.
Daha da iyisi, yapılacak yeni anayasa için tartışma ve diyalog zemini hazırlamıştır.
Selam ve saygılarımla...