Mesajı Okuyun
Old 13-09-2010, 10:24   #1
seflek

 
Varsayılan Nafaka ve Yargılamanın Yenilenmesi

Müvekkilim, 2004 yılında kesinleşen kararla boşanmış ve müşterek çocukların velayeti davacı anneye verilmiştir.
Çocuklar lehine nafakaya da hükmedilmiş, ancak her ikisi de anne yanında hiç kalmamıştır. Bu güne kadar baba yanında kalmışlar, bakım ve ihtiyaçları baba tarafından karşılanmıştır. Anne ise adres değiştirerek çocukları pek seyrek görümüş, herhangi bir velayet sorumluluğunu yerine getirmemiştir. Bu nedenlerle açtığımız velayetin nez'i davası lehimize sonuçlanarak; davalı annenin velayet görevini yerine getirmediği, çocukların bakımıyla ilgilenmediğinden bahisle velayetlerinin babaya verilmesine karar verilmiştir.
Çocukların boşanmadan itibaren devamlı surette baba yanında kalmaları dolayısıyla anne tarafından iştirak nafakası cebri icra konusu yapılmamıştır. Ancak çocukların velayeti müvekkilime verildikten sonra birikmiş iştirak nafakası alacaklarını icraya koymuştur.
Çocukların anne yanında hiç kalmadığının kesinleşmiş velayetin nez'i davasıyla da sabit olduğu, dolayısıyla bir anlamda çelişik 2 karar bulunduğu, 1. ilamın infazının imkansız olduğu gibi düşüncelerle yargılamanın yenilenmesi ve iştirak nafakalarının kaldırılmasını talep ettim.
Davam ilk celsede reddedildi. Aynı gerekçelere dayanarak temyiz etmek istiyorum.
Davamda ısrar etmeli miyim, yoksa daha pratik olabilecek bir başka yolla (mesela borçlu bulunmadığının tespiti, menfi tespit, vs) kesinleşmiş mahkeme ilamına dayanan birikmiş iştirak nafakalarının ortadan kaldırılmasını mı istemeliyim?
Sayın meslektaşlarımın bu konudaki bilgi ve tecrübesinden yararlanmak istiyorum.
Selam ve saygılar...
Av. Cem ŞEFLEK