11-09-2010, 23:45
|
|
|
kamu hizmetine tahsis edilmiş arsa için ortaklığn giderilmesi davası açılabilir mi?
Parselasyon sonucu, park, ilköğretim okulu, karakol, pazaryeri vs. gibi, bir kamu hizmetine ayrılmış taşınmazda hisse sahibi olan İdare veya hissedarlardan biri tarafından ortaklığın giderilmesi davası açılamayacağı, burada kamulaştırma yapılması gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü, yapılacak bir satımda taşınmaza müşteri bulunması ve rekabetin sağlanarak taşınmazın gerçek değerinden satılması mümkün değildir. Hiç kimse park alanında kalan bir yeri almaz. Dolayısıyla burası muhammen bedelinin %40'ına satılmaya mahkümdur. Türk Medeni Kanunu m 698 de paylı malın sürekli bir amaca özgülenmesinin, taksime engel olacağı belirtilmiştir. Ancak konu ile ilgili Yargıtay 6. Dairesinin bir kararına ulaşamadım. Şu an derdest olan bir davada, kamulaştırma ile yükümlü idareye kamulaştırma yapması için başvurdum. Red cevabına karşı, idari yargıda iptal davası açmayı ve bunu da ortaklığın giderilmesi davasında bekletici sorun yapmayı planlıyorum. Fakat bu hususta, doktrin görüşü veya emsal karara ulaşamadım Konu ile ilgili görüş veya içtihat sunacaklara şimdiden teşekkür ederim.
|