Mesajı Okuyun
Old 01-09-2010, 07:34   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Şiddet karşısında kendisini çaresizlik içerisinde hisseden kadınlar mahkeme kararlarına rağmen tekrar tekrar mağdur olabilmektedirler ve bu mağduriyetlerin de çözüm yeri, eğer taraflar arasında uzlaşma imkanı kalmamış ise yine mahkemeler olacaktır. Velayet mahkemece kendisine verilmemiş olan ebeveyn, taraflar arasında uygarca anlaşma yoluna gidilerek adli ve icrai merciler devreye girmeksizin çocukla görüşebilmelidir. Kendisine, mahkemenin tanıdığı süreler dahilinde engel olunmamalıdır. Aynı şekilde, velayet kendisinde olan ebeveyn de, diğer ebeveynin hukuka aykırı bir şekilde çocukla görüşmesine engel olması gibi bir durumun varlığı karşısında mağdur olmamalıdır.

Yaşanan olayda, mahkeme kararı hiçe sayılarak velayeti anneye verilen kız çocuğu baba tarafından kaçırılmıştır. Burada, baba tarafından şiddete maruz kalmış ve gözleri önünde annesi de şiddet görerek psikolojisi -büyük ihtimalle- olumsuz etkilenmiş bir çocuğun anneden mahrum bırakılması söz konusu.

Mahkeme kararına rağmen çocuğu kaçıran ve annesiyle görüştürmeyen, görüşme hususunu yapılan şikayetlerin geri alınması ve eve dönülmesi şartına bağlayan baba elbette ki suç işlemektedir. Daha önce yaşanan olumsuzluklardan dolayı anne tarafından yapılan şikayetler nedeniyle baba hakkında çıkarılan yakalama kararı, ifadesi alındığı için kaldırılmış olabilir ancak burada yeni bir suç unsuru bulunmaktadır. Çocuğun mahkeme kararına rağmen alıkonulması dışında tehdit vb. suç unsurları da var ise yeniden bir girişimde bulunulmalıdır.

Zorlu süreçte yaşanılan sıkıntılardan, adliye ve emniyet birimlerinin kapılarını aşındırmaktan dolayı annede bir yılgınlık mevcut olmuş olsa dahi pes etmeksizin, yeni bir suç duyurusu ile baba ve çocuğun yerinin tespit edilmesi sağlanabilir. Anne, imkanı var ise kendisi de araştırmalar yaparak soruşturma aşamasında yetkililere yardımcı olabilir. Çocuk okul çağında ise, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulunularak çocuğun hangi yerleşim yerinde okuduğunun -eğer baba çocuğun okula gitmesine mani olmuyorsa- tespiti yapılabilir. Ayrıca mağdur anne kendisini bir avukatla temsil ettirmiyor ise mutlaka hukuki destek almalıdır. Maddi durumu yerinde değil ve kendisine ücretsiz hukuk hizmeti verilebilmesinin şartları var ise bulunduğu il barosuna yapacağı başvuru ile ücret söz konusu olmaksızın hukuk desteği sağlanabilir.

Saygılarımla..