Mesajı Okuyun
Old 19-08-2010, 22:02   #3
Mustafa KIRMIZI

 
Varsayılan

Bilindiği gibi 743 sayılı yasa döneminde yasal mal rejimi mal ayrılığı idi. Toplumumuzun düşünüş biçiminden kaynaklı olarak eşler mal rejimi sözleşmesi ile başka bir mal rejimi seçmedikleri için yasal mal rejimi olan mal ayrılığı rejimi uygulanmakta ve mal kimin adına tescilli ise onun sayılmakta idi.Bu durumda özellikle çalışan kadınlar aleyhine sonuç doğurmakta idi. Yargıtay konuyu katkı payından kaynaklanan alacak davası olarak adlandırılan dava ile çözmüştü. 4721 sayılı yasa ise yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine ilişkin düzenlemeleri arasında yer alan 227.maddesindeki düzenlemesi ile diğer eşin malına yapılan katkıyı (değer artış payı) talep edebilme olanağı sağlamıştır daha doğrusu olayın yasal dayanağını koymuştur.

743 sayılı yasa dönemindeki adıyla "katkı payından kaynaklanan alacak davası" 4721 sayılı yasa dönemindeki adıyla "değer artış payı" (m227) davasının her ikisinde de diğer eşin malına yapılan katkıyı ispatlamak gerekir.

4721 sayılı yasa döneminde yani 01.01.2002 sonrasında yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejiminde diğer eşten katkı olsun olmasın katılma alacağı talep edilebilir. Bu talepte ayrı yaşamanın bir etkisi yoktur.Ayrı yaşanılan dönemde TMK'nin 206.maddesinden yararlanılabilirdi.Yararlanılmamışsa diğer eş katılma alacağı talep edebilir.