Mesajı Okuyun
Old 17-08-2010, 13:58   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan mini hukuk
İyi günler dilerim öncelikle;

Benim sorum iflasın ertlenmesi kararı verilmiş olan bir şirkete atanan kayyımın yetkilerinin sınır hakkında, yaptığım araştırmalara rağmen net bir bilgiye ulaşamadım, bu nedenle sizlerin engin bilgilerine başvurma ihtiyacım doğdu.

İflası erteleten bir şirkette kayyım acaba şirkete ait gayrimenkulunu, başka kimsenin rızası ve onayı olmadan satabilir mi? Yani bu durumu şirketi toparlamak ve yeniden ekonomik refah seviyesini yükseltme amaçlı olarak görebilir miyiz?

Bilindiği üzere iflas erteleme talepleri doğrultusunda mahkemece atanan kayyım, yönetim kayyımı olmakla birlikte TMK.427/b4. maddeye göre değil, İİK.179 a/II'ye göre atanmaktadır. Bu itibarla, mahkeme İİK.179. madde açıklığı ile "şirket malvarlığını korumak" amacıyla tayin ettiği kayyımın görev sınırlarını da detaylı biçimde kararında açıklar.(İİK.179 a/III) Başka bir deyişle İİK.179 uyarınca atanan kayyımın görev sınırını kanun değil, hakim özel olarak belirler!

Bu itibarla, İİK.179. madde çerçevesinde atanan kayyım, sadece borçlu şirketin değil, alacaklıların da menfaatini korumakla yükümlü olduklarından önemli işlerden sayılan şirket varlıklarını hakimin özel izni olmadıkça satamaz. (Diye düşünüyorum)