Mesajı Okuyun
Old 14-08-2010, 13:05   #1
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan Eski ve yeni İş Kanunları döneminde çalışmadan kaynaklı fazla mesai alacağı

Sayın Meslektaşlarım,
İşçi Temmuz 1998 - Aralık 2006 tarihleri arasında belirsiz süreli iş akdi ile çalışıyor. İşe girerken imzaladığı iş sözleşmesinde (yasal sınırlar içinde kalan) fazla mesai ücretinin de aylık ücrete dahil olduğu yazılıdır. Bilirkişi de bunu dikkate alarak, 4857 sayılı Kanun uyarınca yıllık 270 saatlik bölümü mahsup ederek bir hesaplama yapıyor. Dosya kapsamına göre işçi günde 2 saat mesai yapmıştır. Bize göre bu hesap iki nedenle yanlıştır.
Birincisi iş akdinin imzalandığı tarihteki İş Kanunu bir işçinin günde en fazla üç saat ve yılda en fazla doksan gün mesai yapabileceğini kabul ediyor. Dolayısıyla öncelikle önceki Kanunun yürürlükte olduğu (işe giriş tarihi olan) Temmuz 1998-Haziran 2003 tarihleri arasında yılda 270 saat yerine doksan gün boyunca fiilen günde iki saat olarak yapılan (180 saat) mesainin mahsup edilmesi gerekiyor.
İkinci olarak da, her ne kadar 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı Kanun 270 saat esasını benimsemiş ise de, işçinin, sözleşme yaptığı tarihteki Kanun uyarınca mahsup edilebilecek mesaiyi dikkate aldığı kabul edilirse, yeni Kanun döneminde 270 saatin mahsup edilmesi, fiilen doksan günde 180 saat mesai yaptığı kabul edilip fazlasına hak kazanacağı yerde 270 saatin fazlasına hak kazanacağının kabul edilmesi nedeniyle aleyhine olmaktadır. İş hukukunda işçi lehine olan sözleşme hükümlerinin kanundan önce gelmesi kuralı gereğince yeni İş Kanunu döneminde de (eski Kanun hükmleri uyarınca) 180 saatin mahsup edilmesi gerektiği sonucuna varıyoruz.
Bu konudaki görüşlerinizi paylaşırsanız seviniriz. Saygılar.