Mesajı Okuyun
Old 13-08-2010, 08:23   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Sayın av.gülistan;

Borçlar Kanunu'nun "Müruru Zaman" başlığı altında düzenlenen 60. maddesine göre; "Zarar ve ziyan yahut manevi zarar namiyle nakdi bir meblağ tediyesine müteallik dava, mutazarrır olan tarafın zarara ve failine ittılaı tarihinden itibaren bir sene ve her halde zararı müstelzim fiilin vukuundan itibaren on sene mürurundan sonra istima olunmaz.
Şukadar ki zarar ve ziyan davası, ceza kanunları mucibince müddeti daha uzun müruru zamana tabi cezayı müstelzim bir fiilden neşet etmiş olursa şahsi davaya da o müruru zaman tatbik olunur.
Eğer haksız bir fiil, mutazarrır olan taraf aleyhinde bir alacak tevlit etmiş olursa, mutazarrır kendisinin tazminat talebi müruru zaman ile sakıt olsa bile o alacağı vermekten imtina edebilir."

Düzenleme uyarınca somut durumda, mayın patlaması neticesinde zararın meydana gelmiş olduğu 1965 yılından itibaren 10 yıl sonra zamanaşımı gerçekleşmiştir. Dolayısıyla müvekkilinizin tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Sunduğum linki tıklayıp, konuya ilişkin olarak sitemizde yayınlanan "HAKSIZ FİİLLERDEN DOĞAN TAZMİNAT DAVALARINDA ZAMANAŞIMI" başlıklı makaleyi de inceleyebilirsiniz.

Saygılarımla..

http://www.turkhukuksitesi.com/makale_934.htm