Mesajı Okuyun
Old 11-08-2010, 16:05   #1
phantomagony

 
Varsayılan Adi Ortaktaki borçlu şirketin alacak ve mallarının haczi

Sayın meslektaşlarım; uygulamada çok sık rastlamadığım ve bu nedenle sizlerin bilgi ve tecrübelerinize ihtiyaç duyduğum bir konuda görüş ve tavsiyelerinize ihtiyaç duymaktayım. Şimdiden teşekkürlerimi arz ederim.
Müvekkilim şirket, fatura alacağından kaynaklanan bir alacağın tahsili için şirket hakkında 2007 yılında takip yapıyor ve takip kesinleşiyor. Takip tarihinden bir ay evvel de borçlu şirket Tokide yapılacak işlemler için başka bir şirket ile iş ortaklığı sözleşmesi yaparak adi ortaklık kuruyor. Şimdi kronolojik olarak yapılan işlemleri çok uzatmadan kısaca aktarmaya çalışacağım...
- Öncelikle, borçlu şirketin Tokiden alacağı düşüncesiyle 89/1 gönderiliyo ve Toki cevabında kısaca " dosya borçlusu X şirketinin idare nezdinde başka bir Y şirket ile birlikte adi ortaklık olarak faaliyette bulunduğunu, tek başına borçlu şirketin idarede hak ve alacağının bulunmadığını, ancak, iki şirketin de adına bir 89/1 gönderilmesi halinde işlem tesis edilebileceğini" belirtiyor. Dayanak olarak da BK md. 534 de yer alan "şirket mukavelesinde bir hüküm bulunmadıkça, bir şerikin alacaklıları haklarını ancak o şerikin tasfiyedeki hissesi üzerine kurulabilir" hükmünü gösteriyorlar.
-Bunun üzerine adi ortaklığın borçlarından müşterek ve müteselsil sorumluluk olması sebebiyle bu defa iki şirketin de adı yazılarak Tokiye tekrar 89/1 gönderiliyor. Toki de şu an bir hak ve alacak yok ancak haczi koyuyoruz, doğarsa size de haber vereceğiz şeklinde cevap veriyor. Akabinde adi ortaklık merciiden " bu 89/1 haciz işleminin şikayetle fekkine" karar verilmesini talep ediyor ve Sayın mahkeme " adi ortaklıkta Y şirketinin takip borçlusu olmadığını, X ve Y şirketlerinin sözleşme ile adi ortaklık kurduklarını ve BK 534 gereğince adi ortaklık sözleşmesinde açık bir hüküm bulunmadığı taktirde bir ortağın alacaklılarının ancak o ortağın tasfiyedeki hissesi üzerine haciz koydurma imkanınan sahip olduğunu" belirterek şikayeti kabul ve haczi fekediyor.
- Bundan sonra alacaklı vekili , X ve Y şirketlerinin İİK 121'e göre adi ortaklığa feshi davası açılması için İcra Müdürlüğün'den kendilerine yetki verilmesini istiyorlar. SAyın müdürlük de; "bizim borçlumuz X ve Y şirketleri değil sadece X şirketidir bu nedenle talebin reddine diyor. Vekiller memur işlemini şikayet ediyor ve yerel mahkeme " adi ortaklıkların tüzel kişiliklerinin bulunmadığını, adi ortaklık ortaklardan birinin tasfiyedeki hissesi hakkında cebri icra vukuu ile yahut bir şerikin müflis olması veya haczedilmesi ile ....evvelce ihbara hacet olmaksızın adi ortaklığının feshinin talep edilebilmesinin olanaklı olduğunu,, dosyada borçlunun adi ortaklıktaki kar payı ve tasfiye payının haczi hususunda bunun dışında başkaca bir haciz işlemi de bulunmamakta olduğundan davanın reddine" karar veriyor. ve son olarak
- Borçlu X şirketinin, X ve Y şirketinden oluan adi ortaklıktaki hak ve alacağına haciz haciz tatbiki yönünde 89/1 gönderiliyor. Adi ortaklık ise, X şirketinin ortaklıktan aalcağı yok bilakis borcu var diyerek cevap veriyor. Şimdi bu alacak nasıl tahsil edilebilir ne gibi yollara başvurulabilinir? ( NOT: 1-iş ortaklığı hala devam etmekte olup, tasfiye ve kar dağılımı söz konusu değildir.. 2-adi ortaklık sözleşmesinin süresi amacın gerçekleşip, Tokide işlemlerin bitirilmesi ile kar veya zararın paylaşılması ve vergi ile yükümlülüklerden sonra son bulur, )