Mesajı Okuyun
Old 09-08-2010, 09:31   #11
Av. Sibel

Sanırım burada dikkat edilmesi gereken husus, HGK kararı ve önceki yorumlar doğrultusunda, kısa kararda, tarafların hak ve yükümlülüklerinin açık bir şekilde gösterilip gösterilmediğidir.

HUMK 389'da;
"Verilen karar ile iki tarafa tahmil ve bahşedilen vazife ve haklar şüphe ve tereddüdü mucip olmıyacak surette gayet sarih ve açık yazılmalıdır" denmektedir. O halde kısa kararda kabul veya redle birlikte taraflara sağlanan haklar tam olarak ve açıkça yazılmışsa, o karar artık hukuki varlık kazanmış olacaktır. Taraflara sağlanan hak ve yükümlülüklerden benim anladığım ise kabul veya red kararı ile birlikte tarafların tüm taleplerinin ve varsa bunların diğer hukuki sonuçlarının karar altına alınması gerektiğidir. O halde bu unsurları taşıyan bir kararı yok saymak mümkün olmamak gerekir.

Ancak, tartışmaya açtığım konuda, böyle bir değerlendirme yapılmaksızın ilgili hakim tarafından verilip de gerekçesi yazılmamış tüm kararlar yok sayılmıştır. Tartışmayı açarken buna hukuk faciası dememin sebebi de budur. Bunu adaletten çare uman insanlara açıklamak neredeyse imkansız!

Sizi bilmem ama, ben bundan böyle gerekçeli kararın imzalandığını görmeden müvekkillerime davanın sonucunu söylememeye karar verdim