Mesajı Okuyun
Old 06-08-2010, 19:11   #9
Admin

Sorun şu ki, yasal olarak kurulmuş bir şirketten faturalı bir bilgisayar programı satın aldığınızda, bu programın verilerinin ne şekilde elde edildiğini sizin müşteri olarak bilmeniz hiç kolay değil, hatta çoğu kez imkansız.

Örnek vermek gerekirse, ya yazıhanenizde kullandığınız faturalı X içtihat programı, veritabanını başka bir programdan çalmışsa, yani yasal değilse, bu sizin müşteri olarak sorumluluğunuzu doğurur mu?

Bir bilgisayar programı satın alan kişinin programın yasallığı ile ilgili yapabileceği araştırma oldukça sınırlıdır. Eğer karşınızda yasal bir şirket, yasal bir satış işlemi (örneğin faturalandırma), lisans sözleşmesi vs. varsa, artık programın verilerinin ne şekilde elde edildiğini müşterinin araştırmasının beklenmesi tüketiciye büyük bir sorumluluk yüklemek anlamına gelebilir.

Bu programları görmedim, kullanmadım ya da pazarlamacıları tarafından ziyaret edilmedim ancak programlar ilk ortaya çıktığında THS ticari duyurular alanında da duyuruldular ve bu dönemde bu şüphe ve çekinceleri biz de yaşadık. Programların veritabanlarını çaldıkları kurumlardan birinde çalışan THS üyesi bir meslektaşımız bize veritabanlarının nasıl çalındığını bildirinceye kadar da açıkçası programın yasal olmadıklarına kanaat getirmek mümkün olmadı, çünkü pazarlama yöntemleri gayet yasal ve hukuki görünüyordu. Mesela açık isimleri, irtibat numaraları, bayi sistemleri, faturalandırmaları vs. söz konusuydu, en azından duyuruları o izlenimi veriyordu. Hatta tanınmış ve eski bir hukuk programları şirketinin temsilcisi dahi bir dönem THS içinde benzer bir programın duyurusunu yaptı.

Bu açıdan böyle bir programla ilgili olarak -yasadışı olduğunu bilerek alan kişiler istisna- müşteriler konusunda herhangi bir cezai işlemden sonuç alınamayacağı ve bu durumun da adil ve normal olduğu inancındayım.