Mesajı Okuyun
Old 02-08-2010, 01:43   #2
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

2002'den önce evlenmiş kişilerin 1 Ocak 2002'den önce edindikleri malvarlığı değerleri için mal ayrılığı rejimi uygulanmaktadır. Yani herkesin malı kendine kalan bir rejim söz konusudur. Dolayısıyla tapuda adınıza kayıtlı eviniz boşanma durumunda size ait olmaya devam edecektir. Bununla birlikte o zaman evin edinilmesine katkıda bulunduğu için ve karşılık almadığı için değer artış payı alacağına sahip olmaktadır. Eşiniz katkıda bulunduğu oranda kendisine para verilmesini mahkemede isteyebilir.
Buna karşılık sizin de ileri süreceğiniz haklarınız bulunmaktadır. Maddi ve manevi tazminat, yoksulluk nafakası istemeniz olanaklıdır.

Ayrıca yasaya göre eşler birlikte yaşarken eşlerden birinin istemi üzerine yargıç eşlerin evin geçimine yapacağı katkıyı eşin ev işlerini görmesini, çocuk bakmasını dikkate alarak belirler. Bu katkılar, geçmiş bir yıl ve gelecek yıllar için istenebilir. Ayrıca evlilik birliğinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmediği için tasarruf yetkisinin sınırlanmasını da yargıçtan isteyebilirsiniz, eşinizin maaşını sizin çekmenize karar verilmesini isteyebilirsiniz.

Bir avukattan yardım almanızı, mali gücünüz elverişli değilse bulunduğunuz yerdeki baronun adli yardım bürosuna başvurmanızı öneriyorum.